Élelmiszer-infláció: már dereng a fény az alagút végén
Továbbra is csökkenő tendenciát mutat az élelmiszerek drágulásának mértéke Magyarországon. 2023 májusában áprilishoz képest összességében 0,1 százalékkal emelkedtek az árak, az elenyésző mértékű növekedést elsősorban az idényáras termékek adták, például a burgonya – közölték közleményükben az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által csütörtökön ismertetett inflációs adatokra reagálva.
A cikk az Agroinform.hu oldalán jelent meg először.
Kiemelték, hogy „a friss adatokból az látszik, hogy a bevásárlás összességében már nem drágább, mint az előző hónapokban”. Az élelmiszerek áremelkedése éves összehasonlításban 33,5 százalékra mérséklődött az előző havi 37,9 százalékról.
Hozzátették, hogy májusban több termék is olcsóbb lett áprilishoz képest: 1 százalékkal mérséklődött a tejtermékek ára, de például a sajt 2,3 százalékkal került kevesebbe. A kenyér ára nem változott, a péksütemények viszont 1,3 százalékkal lettek olcsóbbak egy hónap alatt. A száraztésztáért is kevesebbet kellett fizetni májusban, mint áprilisban, átlagosan 0,6 százalékkal. Drágult viszont – áprilishoz képest 1 százalék feletti mértékben – a munkahelyi étkezés és a büféáruk, valamint a fűszerek és a gyümölcsök. Idényáras jellege miatt a burgonya 31,2 százalékkal került többe májusban, mint áprilisban.
„A szokásos első negyedévi áremelések idén elenyészőek voltak, ez pozitív tendenciát vetít előre”
– idézi a sajtóközlemény Héjja Csabát, a bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzőjét.
Éves összehasonlításban tovább lassult a drágulás, 2023 májusában átlagosan 33,5 százalékkal kerültek többe az élelmiszerek, mint tavaly májusban. Az átlag feletti mértékben, 52,7 százalékkal drágult a kenyér, 51,3 százalékkal a feldolgozott tejtermékek, 46,8 százalékkal a vaj, 46,1 százalékkal a tojás, 37 százalékkal a tészta és a korábban rekordmértékű áremelkedésen átesett sajt. A hústermékek esetében viszont átlag alatti, 21 százalékos volt az előző évhez mért drágulás, amely az átlag alatt maradt a gyümölcsök, a zöldségek, köztük a burgonya esetében is.
A cikk az Agroinform.hu oldalán jelent meg először.
Tovább javultak a magyar agrárium szereplőinek kilátásai – MBH AgrárTrend Index
MBH AgrárTrend Index: a 2022 eleji szintre erősödött vissza az élelmiszer-gazdaság helyzetértékelése A 2023 első három hónapjában tapasztalt erősödés után a második negyedévben tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat szereplői összességében úgy látják, a kiegyensúlyozottság irányába tart a…
Élelmiszer-infláció: már dereng a fény az alagút végén
Továbbra is csökkenő tendenciát mutat az élelmiszerek drágulásának mértéke Magyarországon. 2023 májusában áprilishoz képest összességében 0,1 százalékkal emelkedtek az árak, az elenyésző mértékű növekedést elsősorban az idényáras termékek adták, például a burgonya – közölték közleményükben az MBH Bank Agrár- és…
Együtt segíti az AVHGA és az MBH Bank a magyar élelmiszer-gazdaság hatékony finanszírozását
Az élelmiszer-gazdaságban tevékenykedő vállalkozások naprakész finanszírozását elősegítő együttműködési megállapodást írt alá az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az MBH Bank. Az AVHGA által nyújtott kezesség csökkenti a bank részéről jelentkező hitelkockázatokat, és megkönnyíti az ügyfelek számára, hogy forráshoz jussanak, ezáltal…