A mindennapok során rengeteg kisebb-nagyobb pénzügyi döntésünk van, melyek egymásra rakódva képesek jelentősen kibillenteni a költségvetésünket. Pár ügyes trükkel és némi odafigyeléssel azonban bárki képes lehet ezt a hatást az előnyére fordítani, és olyan szokásokat, gyakorlatokat bevezetni az életébe, melyektől nem a felesleges kiadásai, hanem a megtakarításai gyarapodnak. Cikksorozatunk újabb részében ehhez adunk pár ötletet.

1. Kerüljük el az életszínvonalunk inflálódását!

Az életszínvonalunkat minden esetben szükséges a jövedelmi szintünkhöz igazítani annak érdekében, hogy elkerüljük az ingatag pénzügyi helyzeteket, a napról napra élésből fakadó folyamatos stresszt, illetve az ebből kialakuló esetleges adósságcsapdákat. Nagy általánosságban elmondható, hogy ahogy az ember halad előre a pályáján és a karrierjében, egyre több tapasztalatot szerez, így rendszerint idővel a jövedelme is leköveti ezt a fejlődést.

Jellemzően ezzel együtt jelentkezik a kísértés, hogy egyből magasabb szintre emeljük a költéseinket, vagyis nekilássuk inflálni az életszínvonalunkat. Azonban ahelyett, hogy ezt a többletbevételt új és felesleges eszközök vásárlására és a jövedelmi szintünknél magasabb életszínvonal bizonygatására fordítanánk, a pénzügyi egészségünk szempontjából az a legjobb lépés, ha ezt a többletjövedelmet az adósságaink csökkentésére és a megtakarítások növelésére fordítjuk.

Ha a mindennapi életünk költségeinek növekedése folyamatosan elmarad a bevételek növekedésétől, akkor mindig többlet keletkezik a büdzsénkben, amelyet a váratlan pénzügyi vészhelyzetre tudunk fordítani, illetve a pénzügyi életünk egészségét tudjuk belőle javítani, ezzel is stabilitást biztosítva.

2. Ne adósodj el szimplán az életmód finanszírozása miatt!

A kölcsönzött pénzt elsősorban akkor észszerű használni, ha a felhasználásával több nyereséget érünk el, mint amennyi költsége van a hitelfelvételnek. Ezt nevezzük jó adósságnak, és példaként ide lehet hozni, ha önmagunkba, az oktatásunkba fektetünk be, akár hitelből is, akkor ez szinte biztos, hogy meg fog térülni – természetesen piacképes képzési terület esetén.

Hasonlóan racionális hitelfelvételnek tekinthető egy majdani jövedelmet termelő vállalkozás indításához szükséges tőke megteremtése vagy akár egy ingatlanvásárláshoz felvett jelzálog is. Ezekben az esetekben a hitelfelvétel biztosíthatja a pénzügyi céljaink gyorsabb elérését, ráadásul mivel felértékelődő eszközöket vagy tudást vásárlunk a megelőlegezett pénzből, így a befektetésünk megtérülése és felértékelődése a későbbiekben valószínűleg magasabb lesz, mint a hitel költsége.

Ezzel szemben rossz adósságnak nevezzük, ha a hitelt például olyan nagy összegű fogyasztásra költjük, amit egyébként nem engedhetünk meg magadnak, és még a vásárolt eszköz értéke is folyamatosan csökken, így ezt joggal nevezhetjük negatív döntésnek a pénzügyi helyzetünk és a vagyonunk szempontjából. Erre jó példa, amikor valaki személyi kölcsönből vásárol nagyképernyős tévét, vagy a munkájához nem feltétlenül szükséges luxusautót.

3. Képezd magad a pénzügyek terén!

A pénzt megkeresni egy dolog, de azzal utána tudatosan bánni, a céljaid szolgálatába állítani, megtakarítani és befektetni, az egy másfajta tudást igényel. A helyes pénzgazdálkodással és a befektetésekkel kapcsolatos tudás egy élethosszig tartó tanulási folyamat, mivel a pénzügyi környezet és az elérhető lehetőségek is folyamatosan változnak.

Ha évente néhány alkalommal egy kevés időt és erőfeszítést szánsz arra, hogy ismereteket szerezz a személyes pénzügyek és a befektetések területén, az életed végéig tartó megtérülést jelent. A hasznos ismeretekhez, tudáshoz való hozzáférés ráadásul mára nagyon rendkívül egyszerűvé vált, hiszen rengeteg ingyenes blog, videó érhető el ezzel kapcsolatosan online, csak rá kell keresnünk.

4. Fektess önmagadba!

Bár elsőre furcsán hangozhat, de próbáld ki, hogy úgy tekintesz magadra, a tudásodra, a képességeidre, a végzettségeidre, mint egy pénzügyi eszközre, amely a munkaerőpiacon vagy a saját vállalkozásodban értékesíthető. A saját magunkba, a tudásunkba, képességeinkbe való befektetés szinte biztosan megtérül a jövőben. Ahogy az előző pontban is hangsúlyoztuk: a tudásunk és tapasztalatunk a legnagyobb vagyonunk, mivel ezeket a személyes pénzügyi döntéseket senki más nem fogja helyettünk meghozni, pláne nem a számunkra előnyös módon.

Törekedjünk a készségeink és tudásunk értékének növelésére azok folyamatos fejlesztésével, valamint okos pályaválasztással, esetleg iránymódosítással. A készségek naprakészen tartása és a keresett, jövedelmező új ismeretek elsajátítása segíthet abban, hogy a munkaerőpiacon is vonzóbbá és jobban fizetetté váljunk, illetve segíthet egy prosperáló vállalkozás elindításában is.

5. Találjuk meg a megfelelő egyensúlyt a jelen és a jövő között!

Bár a pénzügyi tanácsok jelentős részének alapja a takarékos(abb) életvitel, az is fontos, hogy megfelelő egyensúlyt találjunk a mai és a jövőbeli életünk között, mivel nem csak a cél, hanem „az oda vezető út is fontos”. Pénzügyi szempontból semmiképp nem élhetünk úgy, mintha ma lenne az utolsó napunk, de célszerű a jelenlegi életünket sem mindenről lemondva, maximális önsanyargatás mellett élnünk, mivel váratlan események bárkit érhetnek.

Fontos, hogy tűzzünk ki rövid távú célokat is, amelyek feltöltenek minket, például egy utazást, amit régóta meg szeretnénk valósítani, még ha ez nem is jön össze egy év alatt, de inkább várjunk vele néhány hónapot, minthogy adósságcsapdába keveredjünk miatta. Az életünket meghatározó megfelelő egyensúlyok megtalálása fontos lépés egyaránt az anyagi és az érzelmi biztonságunk felé, így ezt is érdemes szem előtt tartani.

A személyes pénzügyekről szóló cikksorozatunk első részét itt olvashatjátok.

img

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme márciusban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben…