A vállalkozások több mint 88 százaléka a KATA törvény módosítását követően más adózási formára váltott, közülük legtöbben az átalányadózást választották, és 74 százalékuk szerint kifejezetten könnyen ment az átállás – állapította meg a Magyar Bankholding több mint 200 cég megkérdezésével zajló kutatása. A Magyar Bankholding tagbankjai, az MKB Bank és a Takarékbank közel 250 ezer mikro- és kisvállalati ügyféllel rendelkeznek, így kiemelt feladatuknak tekintik a vállalkozások támogatását, ami különösen fontos a jelenlegi gazdasági környezetben.

A Magyar Bankholding megbízásából készült kutatás azon vállalkozók helyzetét mérte fel, akik 2022. szeptember 1. előtt KATA adózók voltak. A válaszadók 70 százaléka szolgáltatóiparban tevékenykedik, működési formáját tekintve egyéni vállalkozóként, többségében 2 és 4 fő közötti alkalmazottal, és kevesebb, mint 20 millió forintos nettó árbevétellel.

A felmérésben részvevő vállalkozások 88 százaléka jelezte, hogy a KATA törvény módosítását követően más adózási formára váltott, közülük legtöbben (64%) az átalányadózást választották. A visszajelzések alapján az új adózási formára való átállás több mint 70 százalékuknak kifejezetten könnyen ment, amely jól példázza, hogy az elmúlt időszakra jellemző turbulens gazdasági környezet okán egyre növekszik a vállalkozások rugalmas ellenállóképessége.

A vállalkozások döntését leginkább a könyvelők tanácsa befolyásolta, ugyanis a megkérdezettek 80 százaléka fordult kérdéseivel szakértőhöz. A felmérés rákérdezett továbbá arra is, hogy szükség esetén mennyire volt nehéz könyvelőt vagy könyvvizsgálót találni. A válaszok alapján elmondható, hogy a vállalkozók többnyire nagyon könnyen megtalálták a megfelelő szakembert ismerős, rokon vagy barát ajánlása útján.

Jelentős megtakarítás a megfelelő számlacsomaggal

A kutatás során megkérdezett vállalkozások 80 százaléka nem választott új bankszámlacsomagot a KATA törvény változása miatt, akik azonban mégis váltottak, azoknál a választott új csomag díja némileg magasabb lett. A válaszok alapján a döntésben leginkább szerepet játszó tényezők a havidíj, az internetbanki rendszer fejlettsége és használhatósága, valamint az utalási tranzakciók díja volt.

„A vállalkozóknak érdemes lehet a pénzintézetükkel átnézni a lehetőségeiket, hiszen számlacsomag-váltással, hitelkiváltással vagy a digitális csatornák használatával jelentős költségeket takaríthatnak meg, ami elengedhetetlen szempont a sorozatosan érkező kihívások közepette. Egy jól kiválasztott bankszámlacsomag hatékonyan ellensúlyozhatja a megváltozott gazdasági környezet hatásait, így érdemes minél pontosabban vizsgálni a számlaforgalmat, valamint a tranzakciós szokásokat, és ezen adatokat mérlegelve számlacsomagot választani. Bankcsoportunk számára kiemelt fontosságú, hogy jól célzott szolgáltatásokat biztosítsunk mikro- és kisvállalati ügyfeleink részére, ezzel is segítve működésüket”

– emelte ki Illés Zoltán, a Magyar Bankholding mikro- és kisvállalati üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója.

Célzott támogatás a vállalkozások számára

Az MKB Bank Lépték termékcsaládja átalánydíjas konstrukcióban kínál a cégek méretéhez és bankolási szokásaihoz szabott, jól skálázott számlacsomagokat, amelyek jelentős megtakarítást hozhatnak a cégek számára. A KATA törvénymódosítást követő első 3 hónapban közel 3.000 új számlanyitás történt ebben a csomagban. A META számlacsomag számos hasznos díjmentes és kedvezményes számlavezetési és pénzforgalmi szolgáltatást tartalmaz kimondottan mikro vállalkozások számára, kedvező díjakkal kínálja az elektronikus átutalásokat és a készpénzfelvételi tranzakciókat.

A bankcsoport az ügyfelek minél teljesebb körű kiszolgálására törekedve aktívan részt vesz a gazdaságélénkítő konstrukciókban és hitelprogramokban, így a Széchenyi Kártya Programban is. A Széchenyi Kártya Program MAX+ konstrukciók keretében – amely az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. szolgáltatásai közt egyaránt elérhető – a piaci árazásnál jóval kedvezőbb feltételekkel lehet forrásokhoz jutni. A legnépszerűbb termékek, a folyószámlahitel, a likviditási és a beruházási hitel egyaránt a piacon elérhető árszint alatt, 5 százalékos ügyfél által fizetendő kamattal érhetőek el.

A számlázás és a pénzmozgások kezelése, valamint nyomon követése kiemelt jelentőségű a vállalkozások életében, erre nyújt megoldást a Budapest Pénzügyi Asszisztens (BUPA). A BUPA weboldalán egy kalkulátor is elérhető, amely a KATA-ról váltani szándékozó vállalkozások támogatása céljával jött létre, hogy segítséget nyújtson a legtesthezállóbb adózási forma kiválasztásában, napjainkban pedig bármely vállalkozó számára hasznos kiindulási pontot ad. A megjelenő igényekre reagálva a Magyar Bankholding – a Könyvelő-Nettel indított együttműködése keretében – össze tudja kötni ügyfeleit a regisztrált könyvelői, adótanácsadói és bérszámfejtői körrel, ezzel is támogatva a vállalkozókat. A pénzintézet kiemelt célja a specifikus üzleti igényekhez igazodva a BUPA szolgáltatáspalettájának bővítése, így 2023-ban számos a számlázóprogramot érintő fejlesztést tervez.

img

Állagmegőrzés és energetikai fejlesztés céljából vágnak bele a magyarok ingatlanjuk felújításába

Az MBH Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásában megkérdezettek negyede készül új ingatlanba költözni a következő egy-két évben, és a költözés okai között már előkelő helyen szerepel az energiahatékonyság kérdése is. Azoknak, akik az elkövetkező egy-két évben felújítást terveznek, 80 százaléka…