Minden várakozást messze felülmúló, robosztus, 899 millió eurós többlet keletkezett a külkereskedelemben márciusban, részben az energiaárak mérséklődésének köszönhetően. Kifejezetten élénk, 16,5% volt az export euróértékének növekedése, ugyanakkor a belső kereslet lassulása és az energiaárak tavaly év végi visszaesése mellett csak 2,15%-kal nőtt az import euróértéke. Ennek megfelelően a külkereskedelmi egyenleg impozáns mértékben, 1 718 millió euróval javult az egy évvel ezelőtti 819 millió euró deficithez képest.

Az első három hónapban 14,9%-kal nőtt az export euróértéke, míg az importé 7,6%-kal emelkedett, ennek köszönhetően szignifikánsan, 2 365 millió euróval 1 067 millió euró többletbe fordult a külkereskedelem egyenlege az egy évvel ezelőtti 1298 millió euró deficittel szemben.

Részletek

2022-ben összességében 19,3%-kal nőtt az előző évhez képest az export, míg 28,2%-kal az import euróértéke, ennek megfelelően 10 216 millió euróval romlott a külkereskedelmi egyenleg, így 8 593 millió euró hiányt mutatott az egy évvel korábbi 1 623 millió eurós többlettel szemben. Az energiahordozók és más nyersanyagok árainak drasztikus emelkedése szignifikánsan rontotta a cserearányokat. Az energiaegyenleg önmagában 9 791 millió euróval járult hozzá a külkereskedelmi mérleg romlásához a tavalyi évben.

Forrás: KSH, MBH Bank előrejelzés, Reuters, HUPX
Forrás: KSH, MBH Bank előrejelzés, Reuters, HUPX

Az energiaárak tavaly év vége óta jelentősen csökkentek, így az idei év tavaszától szignifikánsan javulhatnak a cserearányok. Amennyiben az energiaárak a jelenlegi szint körül maradnak az év hátralévő részében, a külkereskedelmi egyenleg akár 8 milliárd euró körüli értékben is javulhat, érdemben hozzájárulva a folyó fizetési mérleg javulásához, amit más tényezők is javíthatnak. A külkereskedelmi mérleget nem csupán a javuló cserearányok, hanem a feltehetően visszaeső volumenek is pozitívan befolyásolhatják. A számottevően csökkenő gázfogyasztás hatására a gáztárolók töltöttsége jóval meghaladja az egy évvel ezelőtti szintet, így kevesebb importra lesz szükség a tárolók feltöltéséhez.

Az üzemanyagfogyasztás szintén meredek csökkenést mutat, ami a nyersolaj és olajszármazék importot csökkentheti jelentős mértékben. Az áramfogyasztás szintén nagymértékben csökkent, azonban az áram esetében a napenergia térnyerése is segítheti az import volumenének csökkentését. Ugyanis a naperőművek által előállított villamos energia az utóbbi hónapokban többször ért el történelmi csúcsokat, egyes napokon néhány órára már áramexportőr volt a magyar villamosenergia rendszer, ami érdemben csökkentheti a nettó áramimportot.

Forrás: KSH, MBH Bank előrejelzés, Reuters, HUPX
Forrás: KSH, MBH Bank előrejelzés, Reuters, HUPX

Kilátások

A beruházások és a fogyasztás idei lassulása, átmeneti visszaesése, valamint a cserearányok várható javulása miatt a külkereskedelmi egyenleg érdemi javulására számítunk, amit az ellátási problémák és a chiphiány enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése is támogathat az export javulásán keresztül. Az energiaárak előrejelzésével kapcsolatos nehézségek és váratlan volatilitások miatt továbbra is bizonytalanságok övezik a külkereskedelmi teljesítményt, azonban az új ipari kapacitások kiépülésével a következő években újra javulhat a külkereskedelem egyenlege. Idén a külkereskedelem egyensúlyba kerülhet, azaz külkereskedelmi hiány eltűnhet az előző évi 8,5 milliárd euró feletti szintről, azonban a kulcskérdés energiaárak tartósan a jelenlegihez hasonló kedvező szinten alakulása esetén értelemszerűen ez a szám további javulást mutathat.

Forrás: KSH, MBH Bank előrejelzés, Reuters, HUPX
Minden várakozást messze felülmúló, robosztus, 899 millió eurós többlet keletkezett a külkereskedelemben
márciusban, részben az energiaárak mérséklődésének köszönhetően. Kifejezetten élénk, 16,5% volt az 
export euróértékének növekedése, ugyanakkor a belső kereslet lassulása és az energiaárak tavaly év végi 
visszaesése mellett csak 2,15%-kal nőtt az import euróértéke. Ennek megfelelően a külkereskedelmi 
egyenleg impozáns mértékben, 1 718 millió euróval javult az egy évvel ezelőtti 819 millió euró deficithez 
képest
Forrás: KSH, MBH Bank előrejelzés, Reuters, HUPX