Berobbant a nyár, tombol a hőség, itt a szabadságolások és a nyaralások ideje. A befektetőket az a kérdés foglalkoztatja, hogy érdemes-e nyáron tartani a részvényeket, hogyan teljesítenek jellemzően ebben az időszakban a részvénypiacok, mert ahogy a tőzsdei mondás tartja: „Sell in May and go away”.

Az „add el a részvényeidet májusban” mondásnak az eredete régre nyúlik vissza: az 1776-ban alapított St. Leger Stakes Anglia egyik legismertebb lóversenye, amelyet minden év szeptemberében tartanak. Eredeti szövegkörnyezetében a közmondás azt javasolta a brit befektetőknek és bankároknak, hogy májusban adják el részvényeiket, pihenjenek és élvezzék a nyári hónapokat a londoni hőség elől vidékre utazva, majd ősszel a St. Leger Stakes után térjenek vissza a tőzsdére.

Ez a stratégia a mai napig foglalkoztatja a befektetőket, érdemes megvizsgálni, hogy a statisztikák alapján mennyire megalapozott ez a mondás. A CFI adatai szerint, 1945 óta vizsgálva az amerikai S&P500 indexet, november és április között 6,7 százalékos kumulált átlagos emelkedést ért el az index, miközben a május és október közötti időszakban ez az érték mindössze 2 százalék volt.

Ezenkívül az S&P500 májustól októberig jellemzően az időszak kétharmadában ért el pozitív hozamot, míg ez az arány novembertől áprilisig 77 százalékra emelkedik. A szezonális tényezők is fontos szerepet játszanak az index teljesítményében, mint például az év végi bónuszok a Mikulás Rally esetében vagy az úgynevezett január hatás.

A fenti számok az index átlagos teljesítményét mutatják hosszútávon, de számos olyan időszakot lehet találni, amelyekre nem igazak a fenti megállapítások. Például a COVID-járvány nagy mozgást okozott a tőzsdéken, és a 2019 novembere és 2020 áprilisa közötti időszak is kivételt jelentett, mert gyengén teljesítettek a tőzsdén.

Felmerülhet a befektetőkben a kérdés, hogy mi a helyzet a hazai tőzsdével, a BUX-index esetében is igaz a fenti mondás? Megvizsgáltuk a BUX-index havi teljesítményét 1990-2023 között, az adatok az alábbi grafikonon láthatóak. Egyértelműen leolvasható, hogy a legerősebb hónap a január, amelyet az április és a december követ. Meglepő módon a július is kiemelkedő teljesítményt mutat, de május, június és szeptember a leggyengébben teljesítő hónapok az évben.

Forrás: Budapesti Értéktőzsde

Az index átlagos havi hozamait összeadva május és szeptember között, akkor a kumulált hozam 2,66 százalék, amely lényegesen alulteljesíti az október és április közötti időszak 11,14 százalékos hozamát. Ez alapján egyértelműen alátámasztható, hogy a hazai piac is kiemelkedőbben teljesít az októbertől a következő év áprilisáig húzódó időszakban.

Látható, hogy a régi tőzsdei mondás még napjainkban is megállja a helyét, így általános igazságként megfogalmazható, hogy a nyári hónapokban gyengébb a tőzsdék teljesítménye. Az egyedi tényezőket azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, vannak olyan időszakok, amikor a nyári időszakban is nagy mozgások vannak a tőzsdéken. Az idei év is könnyen kivétel lehet, a hazai tőzsdén a BUX-index hónapok óta emelkedik, áttörte a lélektanilag fontos 50 ezer pontot, és közelíti történelmi csúcspontját.

A tengerentúli S&P500-index is meredek emelkedő trendben mozog, és egyre közelebb kerül a történelmi maximumához. A jegybankok döntéseit a nyár folyamán is kiemelkedő figyelemmel fogják figyelni a befektetők, így a következő hónapokban is folytatódhatnak a volatilis mozgások a tőzsdéken.