Az előző hónaphoz hasonló mértékben 2,3%-kal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken, míg a magánszálláshelyeket is figyelembe véve 1%-kal csökkent a vendégéjszakák száma júliusban. Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 8,4%-kal csökkent, azonban a külföldiek vendégéjszakáinak száma 13%-kal emelkedett, ami a külföldi vendégek visszatérését és a nemzetközi idegenforgalom folytatódó helyreállását mutatja.

Részletek

A szálláshelyek árbevétele júliusban 15%-kal a nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, tükrözve az árak emelkedését is, míg az emelkedő vendégszámon az egy évvel korábbihoz képest a magánszálláshelyek számának növekedése miatt 12,4%-kal több működő egység osztozott, miközben a kereskedelmi szálláshelyek száma gyakorlatilag nem változott, ami azt mutatja, hogy alaptalanok voltak a tömeges bezárásokkal kapcsolatos félelmek.

A kedvező forgalmi adatok és alacsonyabb energiaköltségek hatására újranyitásokra is sor került, amit tükröz, hogy a februári mélypont óta 1161-gyel nőtt a működő kereskedelmi egységek száma. Az első hét hónapban 0,6%-kal nőtt a vendégéjszakák száma, ezen belül a belföldieké 8,1%-kal csökkent, a külföldieké 13,1%-kal nőtt.

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. Júliusban a légi utasforgalom 13,7%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 8,2%-kal marad el a négy évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 júliusi szinthez képest.

Kilátások

A tavalyelőtti májusi fokozatos nyitást követően érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma. A korlátozások feloldása miatt kedvező kilátásokkal indult a tavalyi év, egyre több tengerentúli járat is visszatért. A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítette és élénkíti továbbra is, világszerte megfigyelhető az utazási kedv élénkülésének folytatódása.

A szigorú kínai járványellenes korlátozások feloldása a várakozásokkal szemben nem adott érdemi újabb lendületet a nemzetközi turizmusnak, annak ellenére, hogy a távol-keleti vendégek eddig kimaradtak a nemzetközi turizmus helyreállásából, és feltehetően erős kielégítetlen igény halmozodóhatott fel az elhalasztott utazások miatt.

Az idei évben Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címe, valamint az atlétikai világbajnokság is hozzájárulhatott a turizmus további lendületéhez. A belföldi turizmust azonban egyrészt fékezik az átmenetileg romló reáljövedelmek, másrészt a hazai háztartások külföldi utazási kedvének jelentős növekedése is, míg a belföldi turizmust a csapadékos időjárás is hátráltathatta.

Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladta a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust, ennek ellenére a nemzetközi turizmus helyreállása töretlennek tűnik. A szálláshely-szolgáltatók számára messze a legnagyobb kockázatot az energiaköltségek elszállása jelentette, így a nem kellően hatékony energiaintenzitású szálláshelyek komoly versenyhátrányba kerülhettek, átmeneti, vagy végleges bezárásra is kerülhettek.

A fűtési szezont követően azonban számos szálláshely újra kinyithatott, amit a meredeken csökkenő energiaárak is támogathatnak. A közeljövőben kulcskérdés lesz az energiahatékonyság növelése, a megújuló energia felhasználása, az energiatakarékos üzemeltetés, a szigetelés javítása és számos más intézkedés, aminek hatására az energiaköltségek markánsan csökkenthetők.

A szövegben szereplő képek forrása: KSH, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közlés