Júliusban a várakozásokhoz közeli mértékben a nyers adatok szerint 7,7%-kal, míg naptárhatástól megtisztítva 7,6%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene, érdemben enyhülve az előző hónapokban mutatott kétszámjegyű visszaesésekhez képest. Az árbevétel az magas infláció miatt 7,3%-kal 1570 milliárd forintra emelkedett. Az előző hónaphoz képest 0,2%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Az első hét hónapban 9,9%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Részletek

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,1%-kal mérséklődött a forgalom, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 5,5%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 20,5%-kal csökkent az értékesítési volumen naptárhatástól megtisztított volumene. Az üzemanyagforgalom nélkül számolva 4,7%-os volt a forgalom visszaesése. Az üzemanyagforgalom csökkenése mindazonáltal jelentősen csökkentheti a nyersolaj és olajtermékek importját, hozzájárulva a külső egyensúly javulásához.

Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 1,4%-kal nőtt, ezzel szemben a használtcikk-üzletekben 6,1%-kal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6,2%-kal, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,7%-kal, az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, műszakicikk- üzletekben 11,1-16,2%-kal csökkent. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7%- kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4%-kal nőtt. 2015. év átlagához képest a kiskereskedelmi forgalom 25,2%-kal, 2010-hez képest 37,7%-kal emelkedett.

A kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesését a tavaszi hónapokban az szja visszatérítés, és a hathavi fegyverpénz tavalyi kifizetései miatt okozott magas bázis mellett a kiemelkedően magas – bár csökkenő – infláció és a háztartási energiaárak az átlagos fogyasztást meghaladó háztarások számára jelentős emelkedése okozzák. Az élelmiszer üzletek forgalmában továbbra is erőteljes, de egyre enyhébb a visszaesés, az előbbiek mellett a tudatosabb vásárlások, az élelmiszerpazarlás elkerülése miatt.

A tudatosabb és óvatosabb vásárlásokat tükrözi, hogy a kiskereskedelmi üzletek árbevétel növekedése elmarad a bérdinamikától, valamint a volumen csökkenése a reálbérek csökkenéséétől, ami arra utal, hogy a háztartások a megtakarításaikat – amit a háztartások pénzügyi számlái is alátámasztanak –, vagy más szolgáltatásokra fordított kiadásaikat növelik.

A kiskereskedelmi forgalom látványos visszaesését egyszeri bázishatások is okozták. Tavaly márciusban a háztartásoknak nyújtott transzferek elsősorban a nem élelmiszer üzletekben okoztak élénkülést, míg az üzemanyagtöltő állomások forgalmának megugrásához a külföldiek és a saját telephellyel rendelkező fuvarozók a kedvezményes üzemanyagárakhoz való átmeneti hozzáférése is hozzájárult, ami áprilistól már kiesett a forgalomból.

Kilátások

A következő hónapokban az egyre alacsonyabb bázis miatt fokozatosan enyhülhet a kiskereskedelmi fogalom visszaesésének mértéke, így a mélyponton már túl lehet a kiskereskedelmi szektor. Az enyhülő, de még magas infláció, egyes háztartások esetén a tavaly meredeken megugró rezsiköltségek, a kedvezményes üzemanyagárak kivezetése, az előbbiek miatt a tavalyi év utolsó hónapjaitól csökkenő reálbérek, a magas kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt a következő hónapokban a kiskereskedelmi forgalom még visszaesést mutathat, de várhatóan csökkenő mértékben.

Folytatódhat a külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalása, mivel a külföldi vendégek száma továbbra is fokozatosan élénkül. Mivel a járvány előtt a hazai kiskereskedelmi forgalom közel 7%-át a külföldi vásárlók és a bevásárló turizmus adták, a külföldiek visszatérése további lendületet adhat. Az üzletek igen komoly kihívásokkal szembesültek a többszörösére ugró energiaköltségek, az egyes termékekre bevezetett árkorlátozások, valamint a nagyobb láncokat érintő kiskereskedelmi különadó miatt is, miközben a kereslet is gyengült.

Az energia-, és szállítási költségek csökkenése, valamint egyes beszállítók a nyersanyagárak zuhanása miatti árcsökkentése azonban fokozatos javulást eredményezhet. Bázishatások és az átmenetileg várhatóan csökkenő reálbérek hatására az idei év elején nagyobb mértékű, de az egész évet tekintve mérsékeltebb, 6,5% körüli visszaesés várható a kiskereskedelmi forgalomban, míg jövőre hasonló mértékű növekedésre lehet számítani.

Az év második felétől a várhatóan visszaeső infláció és ennek következtében az újra emelkedő reálbérek – amire már a nyári hónapokban, július-augusztus során sor kerülhet – hozhatnak élénkülést, a közelmúltban bejelentett, az élelmiszerekre egyre szélesebb körére vonatkozó árcsökkentések, valamint a kiskereskedelmi akciók is hozzájárulhatnak a forgalom fokozatos javulásához, a vásárlók visszacsábításához. A vásárlásokat a kötelező akciók bevezetése előtti kivárás is jellemezhette az elmúlt hónapokban.

A szövegben szereplő képek forrása: KSH, GKI, Carinfo, MBH Bank előrejelzés