Bár jelenleg az inflációkövető állampapírok magas hozamot kínálnak, pár éves időtávon jelentősen csökkenhetnek az így elérhető kamatok. Sorozatunk első részében szemügyre vettük az ETF-alapokat, mint alternatív befektetési lehetőséget, mostani cikkünkben pedig azzal foglalkozunk, hogyan lehet rendszeres befektetéseinket kedvezményesen, akár adómentesen kamatoztatni, és hogyan kaphatunk jelentős állami visszatérítést a megtakarításainkhoz.

Az elmúlt évek válságai miatt fokozatosan emelkedő infláció megemelte az inflációkövető állampapírok hozamát, így azok napjainkban kiemelkedő kockázatmentes befektetésként szolgálhatnak. A legnépszerűbb ilyen értékpapír, a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozamát az előző év átlagos inflációja alapján állapítják meg, vagyis 1 éves „késéssel” követi le a pénzromlás változását.

Az átlagos éves inflációt az MBH Bank Elemzési Centrum negyedéves makrogazdasági kitekintője alapján 2023-ra 17,8%-ra becsülhetjük, míg 2024-re ez 3,9%-ra mérséklődhet. Az infláció alacsonyabb szintekre süllyedésével az ehhez kötött állampapírok hozamai is jelentősen csökkennek, így – ha jövőre semmilyen váratlan esemény nem emeli meg ismét az inflációt – 2025-ben már érdemes lehet más befektetésekben is gondolkodni.

Az állampapírok egyik nagy előnye – a magas hozamokon kívül – a többi befektetésekkel szemben, hogy adómentesek. A 2019. június 1. után kibocsátott állampapírok kamatnyeresége kamatadómentes, és ha ezeket a Magyar Államkincstártól vásároljuk, akkor a számlavezetés és az állampapír vétele és eladása is ingyenes.

Látni kell azonban – ahogy fentebb kifejtettük –, hogy az „állampapírok aranykora” az infláció radikális visszaesésével, várhatóan 2025 után bealkonyulhat, s innentől ezek az értékpapírok jóval kevésbé tudnak majd vonzó hozamot kínálni. A rendszeres megtakarítók számára tehát felvetődik a kérdés: milyen eszközökbe érdemes tenni a havonta félretett pénzt? Hogyan érhetjük el rendszeres megtakarítással a legnagyobb hozamot?

A kérdést tovább árnyalja, hogy az állam a legtöbb befektetési forma hozamát 15%-os SZJA- és 13%-os SZOCHO-fizetési kötelezettséggel terheli, tehát érdemes alaposan átgondolni, hogyan tudjuk optimalizálni a megtakarításainkat. Az alábbiakban ehhez adunk néhány ötletet.

Tartós Befektetési Számla (TBSZ)

A TBSZ nem a megtakarítások kamatoztatásában, inkább az adóterhek elkerülésében segít. Előnye, hogy a számlán elhelyezett befektetések után akár teljes adómentességet élvezhetünk. Az 5 éves futamidő végén kamatadó, árfolyamnyereség-adó és osztalékadó fizetése nélkül jutunk a befektetéseinkből realizált hozamhoz. Ha 3 év után szeretnénk a TBSZ számlán elhelyezett összeghez nyúlni, akkor pedig csak 10%-os SZJA adókötelezettségünk keletkezik. A TBSZ számlára feltöltött összegből bármilyen befektetési eszközt vásárolhatunk, ami az intézménynél – ahol a TBSZ számlát nyitottuk – elérhető.

Ez jelenthet akár kötvényeket, részvényeket, ETF-eket, de akár a határidős termékeket is tarthatjuk a TBSZ-en. A számlán elérhető összegből vásárolt termékek szabadon vásárolhatók és eladhatók. A futamidő lejárata előtt bármikor hozzáférhetünk a számlán elhelyezett összeghez, azonban, ha ezt 3 év előtt tesszük, akkor 15%-os SZJA és 13%-os SZOCHO fizetési kötelezettségünk keletkezik, és az adott számla megszűnik.

Forrás: MBH

Egészségpénztár

Az állam támogatja az öngondoskodást, ezért ha nyitunk egy egészségpénztár-számlát, az oda befizetett összegek után 20%-os, összesen akár 150.000 forint SZJA adókedvezményben is részesülhetünk. Az egészségpénztári számlára feltöltött összeget azonnal használatba vehetjük akár hétköznapi kiadásaink során is, például drogériákban, patikákban, magánorvosi, fogorvosi ellátásoknál, vagy akár szemüveg vagy kontaktlencse vásárlásakor is.

A számlán lévő megtakarításainkat 180 nap elteltével önsegélyezés formájában fordíthatjuk akár lakáshitel törlesztésre, álláskeresési- és gyermeknevelési támogatásra is vagy gyermek születéskor akár 1 millió forint értékű egyösszegű támogatásra.

Az óvodástól középiskolás gyermekekig bezárólag beiskolázási költségekre, felsőoktatásban tanuló gyermekek után pedig albérlet és kollégiumi díj költségeire is használható az egészségpénztár. Az egy évi teljes 150.000 forintos adókedvezményt 750.000 Ft befizetéssel érhetjük el, azonban aki más adókedvezményekre jogosító megtakarítással is rendelkezik, annak együttes kerete ezekre a termékekre 280.000 Ft.

Ha tehát a saját vagy családunk mindennapi életében az említett felhasználási területeken vannak állandó kiadásaink – márpedig ez szinte minden háztartás esetében igaz –, ezeket érdemes egészségpénztárból rendeznünk, hiszen így jogosulttá válunk a 20%-os visszatérítésre. Az MBH Banknál elérhető egészségpénztárról itt található részletes tájékoztatás.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár hosszú távú, rugalmas befizetésekkel teljesíthető befektetési forma, amely esetében a saját céljainknak és kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelő portfóliót választhatunk, s ezáltal növelhetjük vagyonunkat. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében is elérhető a 20%-os adókedvezmény a személyi jövedelemadóból, ami az egyéni befizetések mellett a munkáltatói hozzájárulás és támogatói adomány után is igénybe vehető.

A 20%-os adókedvezményt közvetlenül a megtakarítási számlán írják jóvá, és rögtön befektetésre kerül, így tovább gyarapíthatjuk vele vagyonunkat. Az önkéntes nyugdíjpénztár átmeneti anyagi segítséget is nyújt tagi kölcsön szolgáltatással, már 3 év aktív tagságot követően a megtakarítás 30%-a felvehető alacsony kamattal. Tagi lekötéssel a megtakarítás 50%-ának banki hitelfedezetként történő felajánlására is van lehetőség, például ingatlanvásárláshoz. Az MBH Banknál igényelhető nyugdíjpénztárakról itt olvasható tájékoztató.

A cikkünkben tárgyalt eszközök mindenki számára elérhető megtakarítási lehetőségeket kínálnak, az állampapírokon túl. Kiemeltük a TBSZ-számla, az egészségpénztár és az önkéntes nyugdíjpénztár előnyeit, rámutatva arra, hogy egy-egy céljainknak megfelelő pénzügyi termék komoly segítséget jelenthet a mindennapi életünkben, ráadásul – az állami visszatérítésnek köszönhetően – akár jelentős hozamot is elérhetünk velük. Természetesen a cikkben bemutatott eszközök nem alternatívái az állampapír-befektetéseknek, de lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy-egy konkrét területen hatékonyabban, nagyobb haszonnal forgassuk a pénzünket.