Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója szerint ha el is vinné a GDP egyharmadát egy országos ingatlanfelújítási program, de az 6-10 év alatt megtérülne az egyes ingatlanokban.

A cikk az Infostart oldalán jelent meg először.

A magyarországi lakásállomány szinte teljes egésze elavult energetikai szempontból, ha korszerűsítenék ezeket az ingatlanokat, az akár évi egymillió forintos, csaknem 90 százalékos megtakarítást is jelenthet sok lakástulajdonos számára – derül ki a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből.

„Négy és fél millió lakásról beszélünk, majdnem 90 százaléka energetikailag elavult. Elég kevés új lakás tud épülni, ami javíthatná ezt az arányt”

– mondta az InfoRádióban Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója.

Közhely, de tény: minél régebben épült egy épület, annál rosszabb az energetikai hatékonysága, nincs szigetelés, elavult a fűtés.

„Egy Kádár-kocka felújításával például évente egymillió forintot lehetne megtakarítani az energiaköltségekben”

– mutatott rá.

Két kulcselem van tehát:

  • fűtési rendszer
  • szigetelés (nyílászárók, homlokzat).

Egy átfogó ingatlanfelújítás az országban a GDP-nek akár az egyharmadát is felemésztené, de éves szinten több száz milliárd forint megtakarítását jelentené, és az adott ingatlanban 6-10 év alatt megtérülne a felújításra fordított költség.

A felújításokra rendelkezésre állnak banki és állami programok – folytatta Nagy Gyula -, de nem titok a banki kamatok most igen magasak, és az állami támogatások sem tartják a versenyt az áremelkedéssel.

A cikk az Infostart oldalán jelent meg először.

Korszerűtlen a magyar ingatlanok 90 százaléka – Nagy Gyula

img

Recesszió vagy fellendülés? Vakon kapaszkodnak felfelé a piacok

Csökkenhetnek-e tovább a hazai kamatok, ha magasabb fokozatba kapcsol a Fed? Recesszióra vagy fellendülésre készülhetünk? Merre tovább, forint, merre tovább, részvénypiacok? Ezeket a kérdéseket feszegettük a Világgazdaság Arbitrázs című podcastsorozatának legújabb epizódjában Debreczeni Csabával, az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzőjével…