A forint árfolyama az elmúlt egy évben viszonylag jelentős mértékű kilengést mutatott. Az MBH Bank elemzője azonban idén már nem valószínűsít nagy ingadozást – inkább óvatos erősödésre számíthatunk.

Az idei év végére 378-as EUR/HUF-árfolyamszintet jeleztünk a legutóbbi Negyedéves Makrogazdasági Kitekintőben. A frissített makrogazdasági előrejelzéseinket október elején publikáljuk, de az elmúlt időszak folyamatai továbbra is azt jelzik, hogy a forint kapcsán a pozitív és negatív tényezők továbbra is kiegyensúlyozottak. Összességében az év hátralévő részében a 370-390-es sávban oldalazó árfolyamra, esetlegesen időszakosan óvatos forint-erősödésre számítunk.

Szeptemberben a konszenzussal összhangban lévő várakozásunk szerint az egynapos betéti gyorstender kamata újra összeér az alapkamattal, amit a monetáris politikai eszköztár egyszerűsítése követhet. A várakozásokkal ellentétben a májusban elindult hazai kamatcsökkentési ciklus nem generált érdemi forintgyengülést – a várhatóan magasabb fejlett piaci kamatok miatti hangulatromlás inkább –, az infláció meredek csökkenésének hatására az év végére így is pozitív lesz a reálkamat.

Ezzel együtt a magyar irányadó kamatszint továbbra is a legmagasabbnak számít a régióban, még az őszi és az év végi hónapokra várható alacsonyabb szintjén is, továbbra is támaszt adva a hazai devizának. Szintén a pozitív oldalra írható, hogy a hitelminősítői felülvizsgálatok a nyáron sem tartalmaztak negatív felülvizsgálatra vonatkozó megjegyzést.

Forrás: Investing.com

Nagy utat járt be a forint egy év alatt

Éppen egy éve, tavaly szeptember végén jelentette be az MNB, hogy 13%-os szint mellett lezárja kamatemelési ciklusát. Azonban a negyedik negyedév elején történt devizapiaci turbulenciák hatására a jegybank arra kényszerült 2022. október 14-én, hogy egy új eszközt, az egynapos betéti gyorstendert vezessen be, amely 18%-os kamatlábbal kezdte meg működését. Az egynapos betéti gyorstender bevezetésével az MNB gyakorlatilag egy 500 bázispontos effektív kamatemelésről döntött a forint védelme érdekében, és ezáltal ismét elvált egymástól az alapkamat és az irányadó ráta.

Ennek következtében december végéig látványosan erősödött a forint az október eleji mélypontról, és hajszálnyival áttörte a 400-as szintet az euróval szemben, majd márciusig folytatódott a forint trendszerű erősödése és 375 alá is került az euróval szemben, azonban a március közepi amerikai bankcsődök miatti turbulencia ismét felerősítette a kockázatkerülést és ennek a feltörekvő devizák is kárát látták. A fejlett országok bankrendszeri problémáinak nem voltak globálisan tovább gyűrűző hatásai, az általuk okozott piaci turbulenciák átmenetinek bizonyultak. A második negyedév során kiemelt stabilitást mutatott a hazai deviza, gyakorlatilag alig lépett ki a 370-375-ös sávjából az euróval szemben.

A jelentősen lecsökkent világpiaci energiaárak és csökkenő import következtében a hazai gazdaság látványosan javuló külső egyensúlya segítette a forintot, mivel korábban épp ez helyezett rá a régiós átlagnál nagyobb nyomást. Bár az utóbbi hetekben megemelkedtek a gáz- és áramárak, továbbra is jelentősen elmaradnak az év eleji szintekhez képest, az európai és hazai gáztárolók feltöltöttségi szintje megfelelő.

A hazai gazdaság kockázati megítélésének trendszerű javulása teret nyitott az irányadó egynapos betéti gyorstender kamatának csökkentésére előtt, májustól havonta 100 bázispontos léptékkel mérséklődött az effektív kamatszint, s ezzel augusztus végére 14%-ra csökkent.

Ezen felül több negyedéves horizonton jelen van az árfolyamban, hogy bár a várakozásokhoz képest jelentősen elhúzódik, de továbbra a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy lesz teljes EU-s megállapodás és forrásbeáramlás. Ez esetben elképzelhető egy néhány százalékpontos további erősödés, mivel ez a szcenárió egyelőre csak részben kerülhetett beárazásra az árfolyamban.

A tavalyi évben látott szélsőséges kilengésekre jelenleg jóval kisebb az esély, de váratlan negatív geopolitikai fejlemények vagy a gyors globális kamatemelésekből eredő újabb pénzügyi stabilitási kockázatok esetén a pálya hordozhat negatív irányú kockázatot is. Egy ilyen forgatókönyv esetén azonban a forint nem lenne egyedül ezzel a problémával a világpiacon.