A Monetáris Tanács mai ülésén 75 bázisponttal 11,50%-ra csökkentette az alapkamatot, emellett 75 bázisponttal 10,50%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 12,50%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát. A döntés megfelelt a várakozásoknak.

Az MNB által figyelt kulcsfontosságú külső és belső makrotényezők többsége stabilizálódást mutatott és a nemzetközi kockázatvállalási hangulat is javult, aminek hatására Magyarország kockázati megítélése kedvező maradt. A kamatcsökkentésnek teret engedett, hogy az infláció jelentősen mérséklődött októberben is, és már egyszámjegyű a növekedése, jelentősen javul a külső egyensúly, emellett a globális befektetői hangulat is kedvezőbben alakult az elmúlt hetekben.

Részletek

A kamatdöntés bejelentésének érdemi árfolyamhatása nem volt, mivel a kamatcsökkentés mértékét az MNB alelnöke már múlt héten előre vetítette. Az EUR/HUF árfolyam 379,90-ről 379-ig mozdult, majd a háttérbeszélgetés alatt visszatért a kamatdöntés bejelentése előtti szintre.

A kockázati környezet külső feltételei között a nemzetközi befektetői hangulat javult, a fejlett piaci hozamok és a további kamatemelési várakozások lefelé korrigáltak, de magasan maradtak. A közleményben utaltak arra, a fokozott geopolitikai feszültségek általánosan növelik a világgazdasági kilátásokat övező kockázatokat, ami óvatosságot indokol továbbra is.

A belső feltételek közül az infláció másfél év után az egyszámjegyű tartományba csökkent, erőteljes dezinfláció látható. Stabil maradt az állampapírpiac, az aukciókon megfelelő a kereslet, valamint érdemi javulás után pozitívba fordult a folyó fizetési mérleg egyenlege, míg az uniós forrásokhoz való hozzáférésről kedvező értesülések láttak napvilágot, azonban ez még nem következett be.

A globális dezinflációt övező kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága egyaránt körültekintő monetáris politikát indokolnak. A korábbi üzenetek szerint a jegybank továbbra kiemelten figyeli, hogy a külkereskedelmi, valamint a folyó fizetési mérlegben folytatódnak-e a pozitív tendenciák, tartós marad-e a cserearány javulása, fennmarad-e a piaci stabilitás a deviza-, az állampapír-, és a swappiacokon, valamint hogyan alakulnak a fejlett jegybanki kamatpolitikák és a befektetői kockázatvállalás.

Kilátások

Mivel a jegybank és a mi várakozásunk szerint is az év végére további érdemi inflációcsökkenés várható, valamint a hazai gazdaság sérülékenység is tovább mérséklődhet, így az alapkamat csökkentése folytatódhat, ami decemberre 11% alá kerülhet. A kamatcsökkentési ciklus a jövő évben is folytatódhat, azonban a jegybank a pozitív reálkamat fenntartását szükségesnek tartja, így a jövő év végére a várakozásunk szerint 6%-ra csökkenhet az alapkamat.

A kamatcsökkentési ciklus azonban némileg lassabb, elnyújtottabb lehet, mivel egyrészt az üzemanyagárak megugrása miatt az infláció, másrészt a fejlett piaci jegybankok magasabb kamatok fenntartása melletti elköteleződése óvatosságot indokolnak.

Az irányadó kamat csökkentésének várható folytatása ellenére sem várunk jelentősebb gyengülést a forint árfolyamában. Egyrészt a külső egyensúly, a folyó fizetési mérleg markáns javulása ellensúlyozhatja a kamatcsökkenések hatását, támaszt adva a forint árfolyamának. Másrészt a kamatcsökkentési ciklust, a hazai kamatok normalizálódását már beárazták a határidős piacok. Harmadrészt a reálkamat már pozitívvá vált, az infláció meredek csökkenése miatt pedig a következő hónapokban érdemben növekedhet, így az elvárt hozam is csökkenhet.

Az EUR/HUF árfolyam esetében év végére továbbra is 378-as szintet várunk, bár kilengések nem zárhatók ki se a gyengébb, se az erősebb irányba, azonban jóval kisebb mértékűek lehetnek a tavalyi turbulenciákhoz képest. Gyengébb irányba esetlegesen nem várt nemzetközi piaci turbulenciák, erősebb irányba az uniós forrásokhoz való hozzáférés mozdíthatja a forint árfolyamát.

A szövegben szereplő képek forrása: MBH Bank gyűjtés