Továbbra is kiemelkedő, a várakozásokat messze meghaladó, 708 millió eurós többlet keletkezett a külkereskedelemben augusztusban, az energiaárak tavalyi szinthez képesti zuhanásának, valamint a belső kereslet mérséklődésének köszönhetően.

A gyenge külső keresletet és ipari termelői árak csökkenését tükrözve 1,5%-kal csökkent az export euróértéke, ugyanakkor a belső kereslet csökkenése és az energiaárak markáns visszaesése miatt mintegy 18,9%-kal csökkent az import euróértéke. Ennek megfelelően a külkereskedelmi egyenleg jelentős mértékben, 2296 millió euróval javult az egy évvel ezelőtti rekordméretű 1588 millió euró deficithez képest.

Az első nyolc hónapban 8,9%-kal nőtt az export euróértéke, míg az importé 3,2%-kal csökkent, ennek köszönhetően szignifikánsan, 11 285 millió euróval 5 630 millió euró többletbe fordult a külkereskedelem egyenlege az egy évvel ezelőtti 5 655 millió euró deficittel szemben.

Részletek

2022-ben összességében 19,5%-kal nőtt az előző évhez képest az export, míg 29%-kal az import euróértéke, ennek megfelelően 10 757 millió euróval romlott a külkereskedelmi egyenleg, így 9 133 millió euró hiányt mutatott az egy évvel korábbi 1 623 millió eurós többlettel szemben. Az energiahordozók és más nyersanyagok árainak tavalyi drasztikus emelkedése szignifikánsan rontotta a cserearányokat. Az energiaegyenleg önmagában 9 988 millió euróval járult hozzá a külkereskedelmi mérleg romlásához a tavalyi évben.

Az energiaárak tavaly év vége óta jelentősen csökkentek, így az idei év tavaszától szignifikánsan javulnak a cserearányok. Amennyiben az energiaárak a jelenlegi szint körül maradnak az év hátralévő részében, a külkereskedelmi egyenleg akár 9-9,5 milliárd euró körüli értékben is javulhat önmagában a cserearányok javulásának köszönhetően, érdemben hozzájárulva a folyó fizetési mérleg javulásához, amit más tényezők is javítanak.

A külkereskedelmi mérleget nem csupán a javuló cserearányok, hanem a visszaeső volumenek is pozitívan befolyásolhatják. A számottevően csökkenő gázfogyasztás hatására a gáztárolók töltöttsége jóval meghaladja az egy évvel ezelőtti szintet, így kevesebb importra lesz szükség a tárolók feltöltéséhez. Az üzemanyagfogyasztás szintén meredek csökkenést mutat, ami a nyersolaj és olajszármazék importot csökkentheti jelentős mértékben.

Az áramfogyasztás szintén nagymértékben csökkent, azonban az áram esetében a napenergia gyors térnyerése is segítheti az import volumenének csökkentését. Ugyanis a naperőművek által előállított villamos energia az utóbbi hónapokban többször ért el történelmi csúcsokat, egyes napokon néhány órára már áramexportőr volt a magyar villamosenergia rendszer, ami érdemben csökkentheti a nettó áramimportot.

Kilátások

A beruházások és a fogyasztás idei átmeneti visszaesése, valamint a cserearányok markáns javulása miatt a külkereskedelmi egyenleg érdemi javulásának folytatására számítunk, amit az ellátási problémák és a chiphiány enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése is támogathat az export javulásán keresztül, amelyek ellensúlyozhatják a gyengülő külső keresletet. Az energiaárak előrejelzésével kapcsolatos nehézségek és esetleges volatilitások miatt továbbra is bizonytalanságok övezik a külkereskedelmi teljesítményt, azonban az új ipari kapacitások kiépülésével a következő években újra javulhat a külkereskedelem egyenlege.

Idén a külkereskedelmi mérleg többlete meghaladhatja a 6,5 milliárd eurót az előző évi közel 9,1 milliárd euró hiánnyal szemben, azonban az energiaárak tartósan a jelenlegihez hasonló kedvező szinten alakulása esetén a többlet további javulást mutathat. Noha jövőre már mind a fogyasztás, mind a beruházások növekedésére számítunk, ami az importot is növeli, további exportkapacitások kiépülésével a külkereskedelem többlete elérheti a 8 milliárd eurót.

A külkereskedelmi mérleg vártnál messze gyorsabb javulása a folyó fizetési mérleg hiányát is meredekebben mérsékelheti, ami a következő években újra többletet mutathat. A külső egyensúly javulása kulcsfontosságú a kockázati megítélés szempontjából, ami más tényezők mellett lehetővé tette az egynapos betéti gyorstender kamatának összezárását az alapkamattal, valamint az átmeneti irányadó eszköz kivezetését. A javuló külső egyensúly támaszt adhat a forintnak, ellensúlyozva a kamatcsökkentések hatását.

A szövegben szereplő képek forrása: KSH, MNB, MBH Bank előrejelzés, Reuters, HUPX