A tőzsdei kereskedés szempontjából a negyedéves rendszerességgel ismétlődő gyorsjelentési időszak különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen a befektetők ilyenkor kapnak a befektetési döntéseikhez szükséges adatokat, információkat a tőzsdei vállalatoktól. Lezárult a tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon, ennek kapcsán az MBH Bank elemzője megvizsgálta, hogyan teljesítettek az európai tőzsdei vállalatok.

Régóta nem volt ilyen gyenge a jelentési szezon Európában, miután a vállalatok 49 százaléka tudta csak felülmúlni az elemzők eredményvárakozásait. A 600 legnagyobb európai vállalatot lefedő STOXX 600 index a tavalyi negyedik negyedévben aggregált eredménye 11,11 százalékos csökkenést mutatott az előző évhez képest. Az index szektorai közül a legnagyobb nyereséget az ingatlan szektor, a ciklikus fogyasztási cikkek és az egészségügy mutatták, míg a legnagyobb veszteséget a kommunikációs szektor, a nyersanyagok, közművek és az energetika szektorok szenvedték el. A konszenzustól a legnagyobb pozitív eltérést, 13,69 százalékkal a fogyasztási cikkek mutatták, míg a kommunikációs szektor 73,35 százalékkal teljesítette alul az eredménysoron az elemzői várakozásokat.

Az európai vállalatok gyengélkedése magyarázható az EU makrogazdasági környezetével. Az eurozóna épphogy elkerülve a technikai recessziót, a harmadik negyedévben -0,1 százalékos, míg a negyedikben 0 százalékos GDP növekedést mutatott. Az európai gazdaság jelentős nehézségeken ment keresztül az orosz-ukrán háború hatására megemelkedett energiaárak és infláció miatt, amik ugyan stabilizálódni látszódnak, de a rekord magas alapkamatok még mindig drágítják a vállalatoknak a finanszírozást.

Utoljára 2020-ban láthattak a befektetők a mostaninál gyengébb negyedéves számokat. A Stoxx600 index egy részvényre eső nyereségének (EPS) alakulását mutatja az alábbi grafikon. Jól látható, hogy az erős 2021-és és 2022-es év és a tavalyi első három negyedév után a negyedik negyedévben is   gyengén teljesítettek a vállalatok.

Forrás: Bloomberg, BofA Securities

Az Európa „beteg emberének” nevezett Németország azonban javulást mutatott a jelenlegi jelentési szezon alatt. A német gazdaságot nagyban lefedő DAX-index vállalatainak aggregált eredménye több mint 11,52 százalékos növekedést mutattak a negyedik negyedéves jelentési szezonban. A legjobban teljesítő szektorok közé tartoznak a közművek, az ipari szektor és az egészségügy, a legrosszabb eredményt produkáló vállalatok pedig a technológiai, kommunikációs és ingatlan szektorból kerültek ki.

A DAX40 index folyamatosan újabb történelmi csúcsra emelkedett az elmúlt hetekben, ennek ellenére továbbra sem nevezhető túlértékeltnek az index. Számos olyan egyedi sztori hajtja a német tőzsdét, mint például az SAP. A vezető részvények közös jellemzője, hogy árbevételük csekély része származik a német piactól (pl. az SAP tavalyi bevételének 16 százaléka érkezett Németországból), így függetlenedni tudnak az ország teljesítményétől, ezért a tavalyi jó teljesítmény után a DAX40 vállalatai összességében várhatóan folytatni tudják a növekedésüket.

LEZÁRVA: 2024. március 28-án 12:00 órakor. Az előrejelzéshez használt adatokat 2024. március 28-ig vettük figyelembe.

A fenti cikk marketingközleménynek minősül, mellyel kapcsolatban ajánljuk olvasóink figyelmébe az itt elérhető jogi tájékoztatót.

img

Túlárazott az amerikai piac?

Napjainkban az egyik legfontosabb amerikai tőzsdei index a Standard and Poor's 500, vagy röviden az S&P500, amely az Egyesült Államok tőzsdéin jegyzett ötszáz nagyvállalat részvényárfolyamainak súlyozott átlagát követi. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy az „all time high” szinteket ostromló S&P500-index olcsónak vagy…

img

Látlelet az európai tőzsdékről – lezárult a gyorsjelentési szezon

A tőzsdei kereskedés szempontjából a negyedéves rendszerességgel ismétlődő gyorsjelentési időszak különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen a befektetők ilyenkor kapnak a befektetési döntéseikhez szükséges adatokat, információkat a tőzsdei vállalatoktól. Lezárult a tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon, ennek kapcsán az MBH Bank…