A hazai tőzsdén is lezajlott az első negyedéves gyorsjelentési szezon, a vállalatok összességében kedvező negyedéves számokat publikáltak. Folytatódhat-e a növekedés a blue-chipek esetében?

Kihívások várnak a MOL-ra

A második legnagyobb vállalat a Budapesti Értéktőzsdén a MOL, amely 27,3%-os súllyal szerepel a BUX indexben. A MOL esetében két üzletágat érdemes kiemelni: a kutatás-termelés üzletág feladata a szénhidrogének kutatása, illetve a feltárt kőolaj és földgázkészlet felszínre hozatala. A finomítás-kereskedelem üzletág a kőolajat kémiai folyamatok révén különböző végtermékre (pl. benzin, gázolaj, kerozin, egyéb petrolkémiai termékek) bontja és értékesíti azokat.

A társaság eredményét jelentősen befolyásolják az olaj- és gázárak, illetve a finomítással kapcsolatos árrések alakulása. Az első negyedévben csökkenő energiaárak nehezítették a társaság működését, ezért a legfontosabb eredménysorokon tavalyhoz képest nem tudott növekedést felmutatni a MOL. A menedzsment az idei évre vonatkozó célokon nem változtatott az első negyedéves gyorsjelentés után, de kihívásokkal teli környezetre számíthat a társaság a következő időszakban.

Töretlen emelkedésben a Richter

A hazai tőzsde egyik legnagyobb vállalata a Richter, amely a BUX indexben 24,4%-os súllyal van jelen. A társaság egyik legfontosabb készítménye a Cariprazine, (az Egyesült Államokban Vraylar néven, Európában Reagila néven forgalmazzák), amely kiemelkedő potenciális növekedési lehetőséget jelenthet a társaságnak a következő években, a gyógyszer ugyanis a leggyorsabban növekvő orális antipszichotikum az Egyesült Államokban. Az amerikai gyógyszerfelügyelet 2015-ben forgalomba hozatali engedélyt adott ki rá skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére. 2019-ben bipoláris depresszió kezelésére, 2022-ben pedig a major depresszió kiegészítő kezelésére is kiterjesztették a gyógyszert.

Főként ennek a készítménynek köszönhetően erős első negyedévet tudhat maga mögött a Richter, a társaság árbevétele közel 25%-os emelkedett éves alapon, de a nettó profit is majdnem 6%-kal lett magasabb. Az idei évre vonatkozóan a társaság menedzsmentje 10 %-os bevétel és profitbővüléssel számol, a növekedés egyik katalizátora a Cariprazine lehet. A tavaly év végén bejelentett szektoradó is szerepet játszott abban, hogy december és március között nagyot zuhant a Richter árfolyama, a 9.120 forintos lokális csúcsról több mint 20%-os mélyrepülés következett. Április eleje óta ismét emelkedik az árfolyam, jelenleg már 8000 forint felett, a következő kiemelt szintet a 9150 forintnál húzódó tavaly decemberi csúcspont jelenti.

Nagyot ugrott a Magyar Telekom

A távközlési vállalatokat összehasonlítva például egy technológia szektorban tevékenykedő céggel, előbbi csoportot sokkal korlátozottabb hosszútávú növekedési lehetőségek jellemzik. A hazai tőzsde egyik legnagyobb vállalata (BUX indexben jelenleg 5,35%-os súlyt képvisel) a Magyar Telekom nyereségességének növekedése számos tényező miatt komoly kihívást jelent a vállalatnak. Az ügyfelek növekvő elvárásai, a folyamatos infrastruktúra fejlesztések és a beruházások is nyomás alatt tartják a cég profitabilitását. Ezeken felül több különadó is rányomja a bélyegét a növekedési kilátásokra.

Ebben a környezeteben a Telekom árbevétele 12%-ot tudott növekedni éves alapon az idei első negyedévben, de működési eredmény és nettó profit soron visszaesett az eredménye tavalyhoz képest. A társaság két fő üzletága közül, a mobil bevételek szegmensben az adatbevételek nőttek dinamikusan az elmúlt negyedévben. A vezetékes üzletág bevételeinek bővülése elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokból származó bevételek növekedésének köszönhető, amelyet az ügyfélbázis bővülés okozott, valamint amit a magyar előfizetési díjak infláció-követő díjkorrekciójának kedvező hatása is tovább erősített. Ezek lehetnek a társaság bevételnövekedésének motorjai a következő negyedévekben is. A Magyar Telekom részvényeinek árfolyama erős emelkedő trendben kapaszkodik felfelé, és több mint 50%-ot emelkedett 2022 október óta. Május elején a 438 forintnál található korábbi csúcspont állította meg az árfolyamot, egyelőre ezt az ellenállást nem sikerült a Magyar Telekomnak áttörnie.