„Nem mind arany, ami fénylik” – a közmondásnak napjainkban is van aktualitása, de ebben a cikkben inkább arra keressük a választ, hogy mennyire áll fényes jövő az arany előtt, vagyis a fokozódó geopolitikai kockázatok árnyékában menedékeszközként szolgál-e az arany.

A nemesfém grafikonjára pillantva felfedezhető a napjainkban is tartó aranyláz: az árfolyam közeledik a történelmi csúcsához, az izraeli háború kitörése óta látványosat emelkedett az árfolyam. A grafikont elemezve rögtön feltűnik egy erős ellenállásszint, amelynek értéke 2070 dollár. Az utóbbi közel négy évben három alkalommal pattant le erről szintről az árfolyam, az eladói nyomás rendre erősebb volt 2000 dollár felett, és mindig egy nagyobb korrekció előzte meg a következő csúcstámadást.

A három kitörési kísérlet olyan eseményekhez köthető, amelyek felerősítették kockázatkerülést: a Covid kitörése, az orosz-ukrán háború, illetve az idén márciusban jelentkező, főleg amerikai és svájci bankokat érintő csődhullám. A mostani közel-keleti háborús helyzet ismét az arany felé irányítja a befektetőket: október végén rövid időre sikerült 2000 dollár fölé kerülnie az árfolyamnak, de nem tudott tartósan a lélektani szint felett maradni. Ennek a szintnek a tartós áttörése a feltétele, hogy elinduljon az árfolyam a 2080 dolláros történelmi csúcspont irányába, ahol majd kiderülhet, hogy negyedik alkalommal összejön-e a kitörés.

Az arany árfolyamának alakulása:

Forrás: Investing

Adódik a kérdés, hogy milyen tényezők befolyásolják az arany iránti keresletet. Az ékszerpiac van a legnagyobb hatással az arany keresletére, mert a teljes felhasználás közel 50 százaléka származik erről a területről. Az arany ékszerek iránti kereslet legnagyobb szereplői Kína és India – utóbbi ország arany iránti fokozott igénye leginkább az esküvői szokásokban keresendő.

Az ékszerkeresletben jelentős szezonális hatás is megfigyelhető, mert az indiai esküvőket főként a száraz évszakban tartják, ezért a szeptember-októberi szezonban látványosan növekszik a lakossági arany vásárlás. A befektetési célú aranyrúd és érme következik a sorban, ez a második legnagyobb keresleti tényező, amelyhez a teljes felhasználás nagyjából 25 százaléka köthető. Az ipari célú felhasználás a kereslet 6-7 százalékát teszi ki. 

Jelentős kereslet érkezik még a jegybankok felől is: a Bloomberg cikke alapján Kína már zsinórban 12. hónapja bővíti aranykészletét, az októberi 23 tonnás vásárlás után a Kínai Népbank aranytartaléka eléri a 2215 tonnát. 2022-ben is már jelentős vételi erőt jelentettek a jegybankok, Kína és Szingapúr vezetésével összesen 1136 tonnát vásároltak, amely példanélküli mennyiség az elmúlt 70 év statisztikai adatai alapján. A világon a legnagyobb – 8100 tonnánál is nagyobb – aranytartalékkal az Egyesült Államok rendelkezik, amelyet Németország követ 3350 tonnával. Magyarország 94,5 tonna aranytartalékkal rendelkezik, amellyel 38. a világranglistán.

Az aranyékszerek és a befektetési célú fizikai arany kereslete Kínában nőtt a legdinamikusabban és tavaly elérte tavaly a 824,9 tonnát, amely a legmagasabb a világon az országokat összehasonlítva. A 2000-es évek elején az ázsiai ország lakossága még csak 292,6 tonna aranyat vásárolt évente, vagyis bő húsz év alatt közel triplájára emelkedett a fogyasztók nemesfém iránti kereslete. Ezt követi India, amelynek a tavalyi lakossági vásárlásai elérték a 774 tonnát, így a két ország együttesen közel felét adja a világ teljes fogyasztói keresletének.

A jegybankok felől érkező stabil kereslet és főként a geopolitikai feszültségek és magas inflációs környezet miatt kialakuló, erős lakossági kereslet történelmi csúcs közelébe emelte az arany árfolyamát. A nemesfém fizikai vásárlásán túl az aranyba a tőzsdén keresztül például ETF formájában is van lehetőség befektetni. Az ETF típusú befektetésekről itt írtunk bővebben, a legnagyobb tőzsdén kereskedett aranyalapú befektetési alap az SPDR Gold Shares nevű termék.

Ebben az ETF-ben jelenleg 870,5 tonna arany található, amely arról árulkodik, hogy a nemesfém tőzsdei kereskedése egy meghatározó tényező az aranypiac teljes forgalmán belül. Az ETF mögött felhalmozódó arany méretét tekintve nagyobb például Japán vagy India tartalékainál, pedig ezek az országok a világ 8. és 9. legnagyobb készletével rendelkeznek.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján az aranymánia olykor felfelé ível, olykor pedig alábbhagy. Jelenleg erős kereslet és stabil árfolyamemelkedés tapasztalható, de a további tartós emelkedés feltétele, hogy sikerül-e stabilan a 2000 dolláros szint fölé emelkednie az árfolyamnak.

A fenti cikk marketingközleménynek minősül, mellyel kapcsolatban ajánljuk olvasóink figyelmébe az itt elérhető jogi tájékoztatót.