Januárban is fennmaradt az év végi ünnepi időszak alatt jellemző forgalmi szint a hazai kereskedelemben, ugyanakkor növekedést a kedvező bérdinamika ellenére sem sikerült elérni – derül ki az MBH Bank Elemzési Centrumának legfrissebb havi ágazati kitekintőjéből.

A kereskedelem meghatározó folyamatai:

  • Tavaly decemberhez képest nem változott a hazai boltok forgalma idén januárban. Pozitív olvasata a hírnek, hogy az ünnepi időszak volumenét tartani tudta a január, ami egyébként jellemzően egy gyengébb időszak szokott lenni. Viszont negatívum, hogy a kedvező bérdinamika ellenére sem sikerült növekedést mutatni (emelkedő reálbérek, valamint januárban az érintettek már emelt minimálbért és garantált bérminimumot kaptak).

Kiskereskedelmi forgalom, reálbér és fogyasztói bizalom

  • Az év első hónapjában a kiskereskedelem forgalmának volumene 0,6%-kal nőtt (nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt) az előző év azonos időszakához képest. 2022 novembere óta ez az első pozitív előjelű adat.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,2%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,6%-kal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

  • Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,0%-kal emelkedett, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1%-kal csökkent.

Kiskereskedelmi üzletek forgalma üzlettípusonként, y/y

  • A csomagküldő és internetes kereskedelem forgalma 2022 elején letért a dinamikus növekedési pályáról. A csökkenő 2023Q4-es adat után januárban 4,6%-kal növekedett a szegmens forgalma (y/y), jelenleg a teljes kisker forgalom 9,1%-át teszi ki. Az online vásárlási szokásokat vizsgálva itt is a fogyasztók óvatosságát láthatjuk, a vásárlás előtt több oldalt is felkeresnek a legjobb ajánlat felkutatása érdekében.

  • A nem élelmiszer-kiskereskedelemben csak a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek forgalmának volumene tudott növekedni (+8,0%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzleteké 5,5%-kal, az iparcikk jellegű vegyes üzleteké 6,4%-kal, a textil-, ruházati és lábbeliüzleteké 8,1%-kal, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,2%-kal, a használtcikk-üzleteké 8,4%-kal csökkent.

  • Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (ESI) a pozitív elemzői várakozásokkal ellentétben 96,1 pontról 95,4 pontra csökkent februárban. Ennél nagyobb csökkenést látunk Magyarország esetében, itt 98,8 pontról 95,7 pontra csökkent az ESI februárban. Szintén nagyot romlott itthon a fogyasztói hangulat is, ami -17,7 pontról -25,9 pontra csökkent, ugyanakkor a kiskereskedelem hangulati mutatója -12-ről -8,3-ra erősödött. Hasonló tendenciákat mutatnak a GKI indexei is: a kereskedelmi bizalmi index 4 ponttal nőtt februárban, a fogyasztói bizalmi index viszont a januári rekordnövekedés után februárban erősen visszakorrigált, viszont így is beleillik a lassan másfél éve tartó pozitív trendbe.

Rövidtávú kilátások:

  • A kereskedelem januári adataiból, valamint a hangulatindexek alapján azt látszik, hogy a decemberi ugrásszerű javulás nem a kereskedelem fundamentális erősödéséből adódott, sokkal inkább az üzemanyag forgalom bázisának a változásából (kikerült az ársapka).

  • A fogyasztói hangulatindexek a februári esés ellenére javuló trendben maradtak. További erősödésre számítunk a fogyasztói bizalom terén, ezt segíti a növekvő reálbér és az áremelkedés lassulása. A kormányzat kommunikációja alapján 2024-ben várhatóak a lakosság óvatossági motívumát oldó intézkedések. Elemzési Centrum várakozás: kiskereskedelmi forgalom év/év változás 2024-re 5,1%, fogyasztóiár-index éves átlag ár-index éves átlag 4,1%, nettó reálbér 5,8%.

  • Az országban található csomagautomaták számában további dinamikus növekedés várható. Jelenleg körülbelül 5 ezer egység működik országszerte.

  • A január elején bevezetett, de a gyakorlatban csak tavasz közepén elinduló kötelező visszaváltási rendszer hátrányt jelenthet az abból kimaradó üzleteknek, hisz a nemzetközi trendek alapján a fogyasztók a visszakapott betétdíjat jellemzően visszaváltás helyszínén költik el.

  • A vörös-tengeri válság okozta hosszabb szállítási idő miatt az európai export nehezen tud eljutni az ázsiai piacokra. A helyzet elhúzódása piacvesztést okozhat, ami leginkább a dél-európai országoknak jelent kockázatot. A nagy mennyiségű blokkon belül maradó áru az egész európai agrárszektornak milliárdos károkat tud okozni. Kulcsfontosságú tehát, hogy a válság az aratási szezon előtt rendeződjön, illetve az exportőröknek a légi szállítás jelenthet alternatívát (szűkösebb kapacitásokkal és magasabb költségekkel).

  • Szintén a gyümölcstermelőknek, valamint a borászoknak jelent kockázatot az enyhe februári időjárás. A melegrekordokat hozó korai tavasz megváltoztatta a fák biológiai ciklusát és korábban kezdtek rügyezni. A fagyok visszatérése komoly károkat tud okozni a már kibontakozott rügyekben és virágokban, a gyümölcsök akár 70-80%-a is veszteséget szenvedhet. Ez nyáron és ősszel dráguláshoz és import növekedéshez vezetne.

Szabályozói változások

  • Január 1-től az árbevétel 100 milliárd forintot meghaladó része után fizetendő kiskereskedelmi különadó kulcsát 4,1%-ról 4,5%-ra emelték. Az érintett szereplők valószínűleg a vásárlókra hárítják ezt a terhet.

  • Március 1-től az 1 milliárd forintnál nagyobb áruforgalmú kereskedéseknek kötelezően jelölniük kell a csökkenő kiszerelésű termékeket. Az intézkedés a zsugorinfláció ellen irányul, illetve a vásárlókat hivatott tájékoztatni. A zsugorodást a 2020. január 1. és 2023. július 1. közötti kiszerelésekhez kell vizsgálni, és a csökkentett kiszerelésű termék forgalmazásának megkezdésétől számított 2 hónapig áll fenn tájékoztatási kötelezettség. Piaci szereplők visszajelzése alapján eleinte nehéz lesz betartani a rendelkezést, ugyanis az későn került nyilvánosságra (február 22-én jelent meg, és március 1-től kell alkalmazni), így a boltoknak például nehézséget okoz a címkék gyors beszerzése a nyomdáktól.


JOGI NYILATKOZAT

  1. Jelen kiadványt az MBH Bank Nyrt. (székhely: 1056 Budapest, Váci u.38.; cégjegyzékszám: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága, Cg. 01-10-040952; tev. eng. sz.: III/41.005-3/2001.; a Budapesti Értéktőzsde tagja; felügyeleti hatóság: Magyar Nemzeti Bank 1013 Budapest, Krisztina körút. 55. sz.; továbbiakban: a Bank) készítette.
  2. Jelen kiadvány a 2014/65/EU irányelv, és a Bizottság (EU) 2017/565 felhatalmazáson alapuló rendelete alkalmazásában marketingközleménynek minősül. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelen kiadvány nem minősül a Bizottság (EU) 2017/565 felhatalmazáson alapuló rendelete szerint a befektetéssel kapcsolatos kutatás követelményeinek megfelelő befektetési elemzésnek. A jelen dokumentumban közölt megállapítások nem objektív és nem független magyarázatot tartalmaznak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelen marketingközleménynek minősülő dokumentum nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését, közzétételét megelőző kereskedésre vonatkozó tilalom. A kiadványban foglalt adatok tájékoztató jellegűek, és a jelen tájékoztatás nem teljes körű.
  3. A jelen kiadványban szereplő információk nem minősülnek vételi vagy eladási ajánlatnak, sem befektetési tanácsadásnak, sem befektetésre, jegyzésre, szerződéskötésre vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésnek, felhívásnak, ajánlattételnek, továbbá nem minősül adótanácsadásnak. A tájékoztatás nem teljes körű, a kiadványban foglalt adatok tájékoztató jellegűek. A kiadvány nem minősül befektetési tanácsadásnak, abban az esetben sem, ha a dokumentum bármely része egyes pénzügyi eszköz vonatkozásában annak lehetséges árfolyam-, hozam-alakulásával kapcsolatos ismertetést tartalmaz. Jelen dokumentum nem veszi figyelembe az egyes befektetők egyedi igényeit, körülményeit és céljait, így személyre szóló ajánlás hiányában nem minősül befektetési tanácsadásnak.
    A Bank kizárja a felelősségét a kiadványban foglaltak esetleges befektetési döntésként való felhasználásáért, a konkrét egyedi befektetési döntésekért, az ebből eredő következményekért, így nem vállal felelősséget a befektető ezen kiadványban foglaltak alapján hozott döntései következtében, vagy őt azzal bármilyen egyéb összefüggésben érő esetleges károkért, veszteségekért.
  4. A kiadványban szereplő információk hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban az információk valódiságáról, pontosságáról, helytállóságáról és teljességéről a Bank biztosítékot nem kapott, ezért a dokumentumban leírtak teljességével és pontosságával kapcsolatban sem a dokumentum készítői, sem a Bank felelősséget nem vállalnak. A kiadványban megjelölt tartalmak és vélemények a kiadványt készítő szakembereknek, a kiadvány elkészítésének időpontjában fennálló piaci körülmények alapján kialakított, megítélését tükrözik, amelyek újabb információk, a piaci viszonyok, gazdasági körülmények változása esetén külön értesítés és figyelmeztetés nélkül megváltozhatnak. A Bank fenntartja a jogot, hogy a jövőben előzetes értesítés nélkül módosítsa a jelen dokumentumban foglalt megállapításokat.
  5. Az árfolyamok, hozamok, egyéb adatok múltbeli alakulásából nem lehetséges a jövőbeni árfolyamokra, hozamra, illetőleg teljesítményre vonatkozó egyértelmű és megbízható következtetéseket levonni. A befektetőknek önállóan (vagy független szakértő igénybevételével) kell felmérniük és megérteniük az egyes pénzügyi eszközök és befektetési szolgáltatások lényegét, valamint kockázatait. Javasoljuk, hogy a befektetők a befektetésre vonatkozó döntés meghozatala előtt az adott pénzügyi eszközre és a befektetési szolgáltatásra vonatkozó üzletszabályzatot, tájékoztatót, egyéb szerződéses feltételeket, hirdetményeket, kondíciós listát figyelmesen olvassák el, mert csak ezen dokumentumok és információk ismeretében dönthető el, hogy a befektetés összhangban áll-e a befektető kockázattűrő képességével és befektetési céljaival, továbbá körültekintően mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatait, a díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges veszteségeket, károkat! Javasoljuk továbbá, hogy tájékozódjon a termékkel, befektetéssel kapcsolatos adójogi és egyéb jogszabályokról, valamint a befektetésre vonatkozó döntésének meghozatalát megelőzően forduljon munkatársainkhoz, vagy keresse fel banki tanácsadóját!
    További tájékoztatás elérhető a Bank fiókjaiban, valamint az mbhbank.hu honlapon.
  6. A Bank jogosult a kiadványban szereplő eszközök vonatkozásában árjegyzési, egyéb befektetési szolgáltatási tevékenységet vagy kiegészítő szolgáltatást nyújtani.
    A Bank továbbra is jogosult jóhiszeműen és a piacképzés szokásos módja szerint a jelen dokumentumban szereplő pénzügyi eszközök vonatkozásában kereskedésre, ügyletkötésekre vagy kereskedésre árjegyzőként az árjegyzés szokásos menete szerint, valamint egyéb befektetési tevékenységet vagy kiegészítő szolgáltatást, illetve egyéb pénzügyi vagy kiegészítő pénzügyi szolgáltatást nyújtani a kibocsátónak és egyéb személyeknek.
  7. A Bank rendelkezik a befektetési szolgáltatási tevékenységekkel kapcsolatosan potenciálisan felmerülő összeférhetetlenségi helyzetek leírására, illetve az ilyen helyzetek kezelésére vonatkozó Összeférhetetlenségi Politikával, illetve a bank-és értékpapírtitoknak minősülő adatok kezelésére és átadására vonatkozó belső szabályzattal.
  8. Jelen kiadvány a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény szerinti védelem alatt áll, ezért kizárólag a Bank előzetes írásbeli engedélyével lehet azt többszörözni, terjeszteni, egyéb módon nyilvánosságra hozni, valamint felhasználni. A Bank valamennyi szerzői jogon alapuló jogát fenntartja.
  9. Ezt az üzenetet azért kapta, mert korábban feliratkozott hírlevelünkre vagy hozzájárult ahhoz, hogy Önt a Bank marketingcélú üzenetekkel megkeresse. Amennyiben a továbbiakban nem kíván tájékoztatást kapni az MBH Banktól, megadott hozzájárulását bármikor ingyenesen visszavonhatja. A vonatkozó adatkezelésekről, illetve az Önt megillető jogokról, azok gyakorlásának módjáról, valamint a jogorvoslati lehetőségekről további tájékoztatást az mbhbank.hu honlapon található adatvédelmi irányelvekben, illetve az Adatkezelési Tájékoztatóban, valamint a 06 80 333 660-as zöld számon kaphat. Amennyiben nem kíván a továbbiakban híreket, üzleti ajánlatokat kapni, hozzájárulását bármikor ingyenesen visszavonhatja a telebankar@mbhbank.hu e-mail címen, illetőleg a 06 80 333 660-as zöld számon. Hozzájárulását visszavonhatja postai úton is az MBH Bank Nyrt., 1134 Budapest, Kassák Lajos u. 16-18. címére küldött nyilatkozatával, amelyen kérjük, hogy jól olvashatóan tüntesse föl nevét, lakcímét és azt, hogy a közvetlen üzletszerzési célú (direkt marketing) megkeresések tiltását kéri.
    Az adatkezelésre vonatkozó tájékoztatás és az adatkezelési irányelvek elérhető a bankfiókokban és az mbhbank.hu honlapon.
  10. A jelen kiadvány a kiadása időpontjában érvényes.
    A kiadvány elkészítésének időpontja: 2024. 03. 12. 10:00