Az USA tőzsdeindexeivel karöltve, a német DAX40 index árfolyama folyamatos csúcsdöntésekkel lepi meg a befektetőket. Egyelőre a lendület töretlen, az elmúlt hónapok során szinte naponta sikerült az árfolyamnak újabb történelmi csúcsra kapaszkodnia. Az MBH Bank elemzője megvizsgálta, meddig tarthat az emelkedés.

A grafikonra pillantva jól látható, hogy a mostani emelkedés tavaly október végével kezdődött, az azóta tartó időszak két szakaszra osztható. Az első emelkedési hullám december közepéig tartott, ezt követően két hónapon keresztül oldalazott az árfolyam. A kiépült bázisból újabb kitörés érkezett, amely bő egyhónapja tart. Tavaly október óta 25 százalékot emelkedett a német tőzsdeindex, de fordulatra utaló jelek továbbra sem azonosíthatóak.

A jelenleg is tapasztalható egyre meredekebb emelkedő szakaszok jellemzője, hogy az erős momentum tartósan fennmaradhat az árfolyamban, ezért nem lehet megmondani, hogy meddig tarthat a meredek egyirányú mozgás. Fordulós jelek hiányában az árfolyam emelkedése töretlen, ellenállás sem látható a közelben. A grafikonon látható, hogy az 50 és 200 napos mozgóátlagoktól is látványosan eltávolodott az árfolyam, ez pedig az egyre meredekebb emelkedés jele. A jelenlegi szintekről van még tere az emelkedésnek, de a hetek óta tartó korrekció nélküli emelkedés arra figyelmeztetheti a befektetőket, hogy bármikor elindulhat egy korrekció, amely gyors esést is hozhat a piacra.

Az árfolyam visszatesztelheti a 17350 pontnál található 50 napos mozgóátlagot, de akár mélyebb szintekre, a 17000 pontnál található kitörési szintekre is lenézhet. Persze, jelenleg nehéz megmondani, hogy milyen mértékű korrekció várható, akár egy mélyebb korrekció helyett oldalazás is elképzelhető. Emelkedő trend hosszútávon is azonosítható, így egy átmeneti megálló/korrekció után a fentebb említett szintekről folytatódhatna az emelkedés.

LEZÁRVA: 2024. március 26-án 12:00 órakor. Az előrejelzéshez használt adatokat 2024. március 26-ig vettük figyelembe.

A fenti cikk marketingközleménynek minősül, mellyel kapcsolatban ajánljuk olvasóink figyelmébe az itt elérhető jogi tájékoztatót.

img

Túlárazott az amerikai piac?

Napjainkban az egyik legfontosabb amerikai tőzsdei index a Standard and Poor's 500, vagy röviden az S&P500, amely az Egyesült Államok tőzsdéin jegyzett ötszáz nagyvállalat részvényárfolyamainak súlyozott átlagát követi. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy az „all time high” szinteket ostromló S&P500-index olcsónak vagy…

img

Látlelet az európai tőzsdékről – lezárult a gyorsjelentési szezon

A tőzsdei kereskedés szempontjából a negyedéves rendszerességgel ismétlődő gyorsjelentési időszak különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen a befektetők ilyenkor kapnak a befektetési döntéseikhez szükséges adatokat, információkat a tőzsdei vállalatoktól. Lezárult a tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon, ennek kapcsán az MBH Bank…