Az elmúlt egy évben radikális kilengéseket tapasztalhattunk a forint-euró árfolyamban, és bár a 430 forint körüli mélyponttól már messze eltávolodtunk, az utóbbi időben is előfordultak mérsékeltebb ingadozások. Nézzük, mire számíthatunk a közeljövőben: mikor érdemes eurót váltanunk a nyaraláshoz?

A válasz röviden: nem valószínű, hogy a közeljövőben kínálkozik majd a jelenleginél jobb alkalom. Az utóbbi napokban 375 alatti szinten tartózkodó EUR/HUF-árfolyam ideális lehet a devizaváltásra, véleményem szerint a jelenlegi környezetben nem éri meg tovább várni az euróvásárlással. Azok a tényezők, amelyek a jelenleginél tovább erősíthetik a forintot, csak az őszi időszakban épülhetnek be az árfolyamba, viszont az amerikai bankválsággal, illetve amerikai kamatpályával kapcsolatos esetleges újabb negatív hírek akár ki is lökhetik gyorsan negatív irányba a hazai devizát. Az idei év végén összességében a jelenlegi szinthez közeli, 378-as EUR/HUF árfolyamot várunk.

Az elmúlt hónapokban a forint árfolyamát elsősorban a 18%-os egynapos MNB betéti kamat 2022 októberi bevezetése támogatta a magas elérhető hozamok segítségével, továbbá a forint ellen felvett spekulatív pozíciókat is megdrágította. Emellett az év során az energiaárak zuhanása miatt az érdemben csökkenő folyó fizetési mérleghiány, az általános kockázatvállalási kedv növekedéséből következő dollárgyengülés, valamint az MNB kamatcsökkentésének elhúzódása is pozitívan támogatja a devizát.

A forint szempontjából a tavalyi év második felétől szintén kulcskérdés az EU-s forrásokkal kapcsolatos megállapodás és a teljes forrásösszeghez való hozzáférés, amiben a legfrissebb hírek szerint ismét sikerült előrelépést elérni az elfogadott igazságügyi reformok révén. Ez utóbbit az EU-s testületek is jóváhagytak, így a befagyasztott forrásoknak körülbelül a felét az őszi időszakban akár már meg is kaphatjuk. Összességében az EUR/HUF árfolyamában a jelenlegi szintekhez képest a közeljövőben nem várunk jelentősebb erősödést, de ha az EU-s megállapodás pozitív eredménnyel zárulna, és megtörténne a teljes forrásbeáramlás, akkor akár egy rövid távú, 5%-on belüli erősödésre is lenne esély – de erre csak az év második felében lehet számítani.

Összességében az év során oldalazó, esetlegesen óvatosan lecsorgó erősödésre számítunk, a tavaly látott szélsőséges kilengésekre jelenleg kisebb az esély. Ezen felül továbbra is szempont nemzetközi befektetői szemszögből, hogy a szomszédban zajló ukrajnai háború földrajzi közelsége miatt, a régiós devizákat kiemelt volatilitás jellemezheti. További tényező, hogy a forintárfolyamot nem segíti alapvetően, hogy a magas infláció következtében továbbra is negatívak a kiemelten figyelt reálkamatok – vagyis az infláció mértékét is figyelembe vevő, „valódi” hozam – igaz, ezzel a jelenséggel egyáltalán nincsenek egyedül a forintbefektetések a világpiacon. Az év végére azonban pozitívvá válhat ez a reálkamat, ami szintén segítheti a forint árfolyamát, még a megkezdődő, várt jegybanki kamatcsökkentések mellett is.

img

„Ne ringassuk magunkat a biztonság hamis illúziójába!” – Interjú Báthori Krisztiánnal

Az adathalászat, vagyis az ügyfelek megtévesztésére épülő online csalás mára globálisan a drogkereskedelemmel összemérhető bűnelkövetési formává vált. „A kiberbűnözésnek szó szerint bárki áldozatává válhat, ezért különösen fontos, hogy banki dolgozóként edukáljuk a környezetünket, és próbáljunk jó példát mutatni a tudatos…