A klímavédelem napjaink talán legfontosabb hívószava. Nem telik el úgy nap, hogy ne olvasnánk a témában elemzést, véleményt, hírt. A hazai tőzsdén (BÉT) is egyre több vállalat van jelen, amelyek működését és értékeltségét befolyásolja. A modern pénzügyekben a vállalatokat ma már nem csak a fundamentális, hanem az ESG ismérvei alapján is elemzik, rangsorolják, és hoznak róluk befektetési döntéseket. Az ESG irányelvek pedig részben a klímavédelemről is szólnak. Most induló sorozatunkban a BÉT-en jegyzett, fenntarthatósággal foglalkozó cégeket mutatjuk be, elsőként a megújuló energiatermeléssel foglalkozó ALTEO-t.

A Föld klímájának megváltozása nem újdonság, már 100 éve kimutatták, hogy az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid (CO2) (és egyéb gázok, molekulák) mennyisége megváltoztatja azt. A kibocsátás növekedése 1950-től gyorsult fel igazán. Napjainkban a cement, acél és műanyagipar, valamint a műtrágyák használata és előállítása nélkül nincs modern élet. Ezek az iparágak pedig a globális CO2 kibocsátás kb. 25%-ért felelősek. További jelentős kibocsátók a szállítmányozás, vagy éppen a villamosenergia-termelés.

Forrás: Our World in Data

A klímaváltozás nem csak és kizárólag azt jelenti, hogy melegszik az átlaghőmérséklet, hanem azt is, hogy az időjárás egyre extrémebb (jégesők, viharok, áradások, szárazságok váltogatják egymást), és azt is, hogy lassan eltűnnek a hagyományos értelemben vett évszakok. Ennek érdekében az Európai Unió célja, hogy a kontinens 2050-ra klímasemlegessé váljon, azaz több CO2-őt nyeljenek el az erdők, a vizek, a talaj, mint amennyit kibocsátunk (vagy legalábbis a kettő fedje egymást). A feladat nem kicsi, a globális CO2 kibocsátás éves szinten kb. 38 milliárd tonna, míg a környezet kb. 8-11 milliárd tonnát tud elnyelni.

Az akadály azért is magas, mert mesterségesen a CO2-őt semlegesíteni szinte lehetetlen, még akkor is, ha erről napi szinten látunk híreket az újságok címlapjain. Hogy érzékeltessük a nagyságot: éves szinten 1-1,7 milliárd tonna CO2 légkörből kivonása és „tárolása” egy olyan iparág megszületését követelné meg, amely a jelenlegi amerikai olajipar által felszínre hozott nyersolaj mennyiségének 1,3-2,4-szerese (kb. 15-25 millió hordó, vagyis a globális termelés 20-30%-a), és amely mai formájába 160 év alatt épült ki több ezer, tízezer milliárd dollár értékű befektetésekből.

De mi lehet a járható út? Valószínűleg a meglévő erőforrásaink jobb felhasználása és erős támaszkodás a megújulókra energiaforrásokra.

ALTEO: Egy hazai éllovas

A budapesti tőzsdén a „zöldülő” gazdaság egyik éllovas vállalata az ALTEO. A vállalatot a 2017. decembere óta követjük és elemezzük a „BÉT piacfejlesztési programja kis és közepes tőkeértékű részvényekre” keretében.

Az ALTEO a körforgásos gazdaság és megújuló energiatermelés egyik prominens képviselője hazánkban. Vagyis a vállalat egy olyan működési modellt valósít meg, ahol hulladék képződik ugyan, de az teljesen újrahasznosul; illetve a villamosenergia termelés során az erőművek többsége megújuló, azaz nap, szél, víz vagy éppen biomassza. Az ALTEO működésében kiemelt szerepet kap a környezet és a társadalom iránti felelős magatartás. Egy olyan energiavállalatról van szó, amely elkötelezett az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése irányába, nem csak vállalati szinten, hanem az iparágból adódóan, a teljes magyar gazdaságot tekintve.

A társaság erőművi kapacitása napjainkban több, mint 140 MW, melynek fele megújuló, főként szél és naperőműveket jelent. Ezen kívül a vállalat harmadik félnek energetikai szolgáltatásokat is nyújt, valamint energiakereskedelemmel (villamosenergia, gáz) is foglalkozik. Az utóbbi évben a társaság életében előtérbe került a hulladákgazdálkodás (szerves és szervetlen formában is), amely erősíti a fentebb említett körforgásos gazdaságba illő működési modellt is. Ez a szegmens igaz még gyerekcipőben jár, de fényes jövő állhat előtte.

Forrás: ALTEO

A közmű iparága hatalmas változáson ment keresztül az elmúlt évtizedben és ennek az ALTEO pont részese volt. Míg korábban a villamosenergia termelés centralizált volt, azaz néhány nagy erőmű termelte azt, és azután vezetékhálózaton került ez az ország, régió stb. több pontjára, ma már lehetséges egy adott ország számos területén villamosenergiát termelni. (Nem vállalati léptékben gondolkodva elég csak a lakóházak napelemeire gondolni). Ezt a számos, kisebb erőművet egy virtuális erőmű, azaz egy IT rendszer tudja összefogni és irányítani, a közeljövőben nagy valószínűséggel akár egy mesterséges intelligencia alapján. Ebben rejlik a decentralizált működés lényege: mindent oda telepítünk, ahol a technológia segítségével a lokális előny fenntarthatóan kiaknázható.

Mivel a megújuló villamosenergiatermelés időjárás és időfüggő (nem mindig süt a nap, nem mindig fúj a szél), azokat ki kell egészíteni gázmotoros (gáz elégetésével villamos energiát termelő) erőművekkel, hiszen utóbbiak gyorsan elindíthatóak és leállíthatóak. Továbbá a portfólió kiegészülhet akkumulátoros kapacitásokkal is, amelyek rövid távon képesek villamosenergiát tárolni. Az ALTEO-nak ma már az utóbbiból is van két egysége, amely szintén hozzá tud járulni ahhoz, hogy a villamosenergia kereslete-kínálata mindig egyensúlyban maradjon, amely az egyik fő pillére a villamosenergia piacnak.

Ahogy fentebb említettük, a villamosenergia termelés megújuló erőművek nélkül környezetszennyező. Mivel villamosenergiára szinte minden körülmények között szükségünk van és a kereslet iránta valószínűleg csak emelkedni fog, nem tehetünk mást, mint a működést tesszük környezetbarátabbá. 

Az ALTEO-ra vonatkozó összes elemzésünk az alábbi linken elérhető: Alteo elemzések – Bet site