A közeljövőben a kötelező akciók, az energia- és nyersanyagárak változása, de még a brazil madárinfluenza megjelenése is érzékelhető befolyást gyakorol a kiskereskedelemre – melynek helyzete szorosan összefügg a fogyasztók által tapasztalt árakkal. Az MBH Bank elemzői megvizsgálták, hogy a jelenleg is tapasztalható hatások milyen változásokat jelentenek az ágazat számára, s mindez hogyan jelenik majd meg az árcédulákon.

A kiskereskedelem forgalma az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent éves bázison, de a visszaesés mértéke hónapról hónapra egyre kisebb, júniusban éppen 8,3%-kal volt alacsonyabb az előző év azonos hónapjához képest. Ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban sok változás történt az ágazatban: ezek egyrészt megnehezítik a kereskedők helyzetét, másfelől a verseny élénkítésével és az árak letörésével próbálkozva a fogyasztókat hivatottak segíteni. Emellett az energia- és nyersanyagárak alakulása, valamint a brazil madárinfluenza is komoly hatással lesz a fogyasztói árakra. Elsősorban az olcsó energiától és a növekvő reálbérektől várható a kereskedelem fellendülése.

Milyen hatása van az EPR díjaknak vagy a kötelező akcióknak?

Hátrányosan érinti a feldolgozóipar és kereskedelem szereplőit, hogy megemelték a kiskereskedelmi különadó kulcsait, valamint a környezetvédelmi termékdíj mellé bevezetésre került az EPR díj, mely a csomagolóanyagok használatának költségeit emeli meg. Ágazati szakértők becslése alapján ez utóbbi tétel 120-125 milliárd forint többletköltséget jelent az élelmiszeripari szereplőknek évente. Nyilván sokan kísérletet tennének ennek áthárítására, de a jelenlegi komoly árverseny mellett erre nem sok terük lesz.

A kötelező akciózás mellett augusztus elejétől a volt árstopos termékeket legfeljebb beszerzési áron, valamint ezek közül kettőt a beszerzési árhoz képest 15%-kal olcsóbban kell értékesíteni. Erre válaszul majdnem mindegyik nagy áruházlánc mennyiségi korlátozásokat vezetett be az érintett termékekre. A kötelező akciózás június eleji bevezetése óta az intézkedés hatálya alá eső üzletekben, hálózatokban egyértelműen van árcsökkenés. Azokban a boltokban, ahol nem volt kötelező bevezetni az akciókat, komoly áremelkedés történt, ugyanis a kereskedők azt a veszteséget már nem tudják bevállalni. Emiatt az akcióban részt nem vevő élelmiszerboltokból a vevők egy része várhatóan átmegy majd a diszkontláncokhoz.

A kiskereskedelem gyenge mutatóira reagálva a kormány módosította a SZÉP-kártya felhasználási szabályait is: most már hideg élelmiszerre is költhető ez a juttatás. Ez az intézkedés várhatóan serkenteni fogja a kiskereskedelmi forgalmat.

Az árakat tekintve a volt árstopos termékek esetében – főleg a gyártói márkák esetében – emelkedés látható. Ez alól kivétel a tojás, ugyanis annak az ára pont egy magas árszínvonalon került befagyasztásra, így az most leköveti a piaci csökkenést. A tej esetében a gyártói és a saját márkás termék is drágultak 5-8%-ot, az étolaj esetében a gyártói márka ára növekedett, míg a saját márkásé csökkent. A liszt esetében ez pont fordítva van, a saját márka valamelyest drágult, a gyártói márka viszont harmadával olcsóbb lett.

Termékárak augusztus elseje előtt és után; forrás: AKI, saját szerk.

Drága sertés és olcsó csirke?

A 2022-es év ezermilliárdosra becsült mezőgazdasági aszálykára után az idei év időjárása kifejezetten jól alakult és alakul, a jó termés miatt a takarmány sokkal olcsóbb, mint tavaly. A takarmány adja a baromfi késztermékek árának 60%-át, így ennek csökkenése beépül a fogyasztói árakba. A sertéshús árában azonban nem várható csökkenés: a magyar árak alapvetően a német jegyzéshez kötődnek, ami az elmúlt másfél évben megduplázódott. Ezt a húsok fogyasztói árai is lekövették, amik 57%-kal nőttek ugyanebben az időszakban. A csökkenő vágásszámok miatt nem várható számottevő csökkenés a sertéshús árakban.

Friss fejlemény, hogy Brazíliában erős madárinfluenza-járvány van, melynek hírére a távol-keleti országok egyből tilalmat vezettek be az ottani baromfihúsimportra. Amennyiben az EU nem vezet be korlátozásokat, úgy a Brazília számára kieső ázsiai piac miatt letörhetnek az onnan importált csirkehús árak. Ez a fagyasztott árura vonatkozik, de ennek az árletörő hatása kihat a friss áru piacára. Ellenkező esetben, ha korlátozzák a brazil csirkehús behozatalát, vagy ha behurcolják a fertőzést Európába, akkor a kínálat fog jelentősen visszaesni, ami komoly áremelkedéssel járna.

A szabályozói intézkedések mellett az olcsóbb energia is lefele nyomja az árakat

A forint erősödése és az iparcikkek árainak mérséklődése miatt csökkentek a tartós fogyasztási cikkek, valamint ruházati termékek árai. Az élelmiszerárak esetében az idényáras élelmiszerárak szezonálisan megfigyelhető csökkenése is hozzájárult az egyre szélesebb körű árcsökkentések hatásaihoz, ami a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.

A búzaárak tavalyi emelkedése és az energiaárak elszállása miatt jelentősen emelkedtek a liszt nagykereskedelmi és a pékáruk árai, azonban a búzaárak és energiaköltségek közelmúltbeli visszaesése miatt tetőzhetnek az árak a termékpályákon. Ezért a liszt átadásai árai is elkezdtek visszaesni, ez mutatkozhat meg a gyártói márkás lisztek árainak csökkenésében is.

Az enyhülő, de még magas infláció, a háztartások terhei (pl. megugró rezsiköltségek, kedvezményes üzemanyagár kivezetése, csökkenő reálbérek), a magas kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt a következő hónapokban a kiskereskedelmi forgalom még visszaesést mutathat, de várhatóan csökkenő mértékben. Folytatódhat a külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalása. Mivel a járvány előtt a hazai kiskereskedelmi forgalom közel 7%-át a külföldi vásárlók és a bevásárlóturizmus adta, a külföldiek visszatérése további lendületet adhat.

Az energia-, és szállítási költségek csökkenése, valamint egyes beszállítók a nyersanyagárak zuhanása miatti árcsökkentése fokozatos javulást eredményezhet. Az egész évet tekintve mérsékeltebb, 6% körüli visszaesés várható a kiskereskedelmi forgalomban, míg jövőre hasonló mértékű növekedésre lehet számítani. A várhatóan továbbra is visszaeső infláció és ennek következtében az újra emelkedő reálbérek hozhatnak élénkülést.

Szerzők: Báthori Bence, Héjja Csaba, Horváth András

img

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik…