A magyar kormány április elején jelentette be a régóta várt új otthonfelújítási programot, mely mind az építőiparnak, mind a lakáspiacnak erős lökést adhat – hozzájárulva a negatív trendből való kilábaláshoz. A programmal kapcsolatban azonban kérdések is felmerülnek: lesz-e elég kapacitása az építőiparnak, ha valóban 20 000 lakást felújítanak? Emelkednek-e emiatt a lakásárak? Az MBH Bank elemzője többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

A kormány április elején jelentette be az új otthonfelújítási programot, melyre 108 milliárd forintot szán a REPowerEU keretből. A legfontosabb különbség a korábbi, 2021/22-ben futó programhoz képest, hogy kizárólag energetikai hatékonyságjavításra használható fel az épületek bizonyos jól definiált körénél (1990 előtt épült családi házak), járásonként eltérő támogatási mértékkel. Szintén új elem, hogy a korábbi támogatási formákkal szemben, ezzel a lehetőséggel a gyermekkel nem rendelkezők is élhetnek. A legutóbbi otthonfelújítási programot 2021-ben és 2022-ben mintegy 300 ezer család több mint 600 milliárd forint összegben vette igénybe. 

A program részletei

A program részben támogatás, részben hitel formájában lesz elérhető: a vissza nem térítendő támogatási összeg maximuma függ attól, hogy melyik járásban történik meg a minimum 30%-os energiamegtakarítást eredményező beruházás. A korszerűsítés során egymillió forint önrészt kell biztosítani a maximálisan 7 millió forint beruházási összeg elszámolásához. A támogatás felhasználható szigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz rendszer és fűtésrendszer korszerűsítésére. A júniustól induló programtól, a kormány várakozása szerint közel 20 ezer családi ház felújítása várható.

Forrás: entan.e-epites.hu

A programokra/támogatásokra azért is van szükség, mivel a lakásállomány nagyjából 40%-a energetikai szempontból a rossz kategóriába tartozik. A lakások 55%-a sorolható energetikai szempontból az átlagos osztályba, és csak kevesebb, mint 5% tartozik az ennél kedvezőbb négy kategória valamelyikébe.

A bejelentett támogatás az EU-s célkitűzésekkel is összhangban áll, ami az energiahatékonyság és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célozza meg. Az EU „Renovation Wave” stratégiája alapján 2030-ig meg kívánják növelni az EU épületeinek éves felújítási rátáját.

Az építőipar lendületet kaphat

Az otthonfelújítási program révén az építőipar lendületet kaphat, ami a jelenlegi negatív trendből való kilábaláshoz nagyon szükséges. Az épületek felújításának anyagigénye miatt az alapanyag-gyártók kapacitáskihasználtsága javulhat, illetve az építési vállalkozók megrendelésállománya és munkaerőigénye is növekedésnek indulhat. A pozitív hatást leginkább a kis- és középvállalkozások fogják megérezni, mivel ez a vállalkozói réteg érintett leginkább a program által indukált fejlesztések kivitelezésében.

Az ÉVOSZ kommunikációja alapján az építőanyagból nincs hiány, az igények kielégítésben viszont lehetnek logisztikai nehézségek, ha júniustól nagy roham indulna. A szakemberhiány mint probléma is felléphet. A szakma emellett vár egy addicionális hatást is amiatt, hogy más munkákkal is kiegészül az energetikai felújítás. Az ÉVOSZ szerint egy hagyományos téglaépítésű házon homlokzat- és födémszigeteléssel 30%-os, nyílászárócserével együtt akár 50%-os fűtés-hűtési energiamegtakarítás is elérhető. A program nem csak az építőiparra lehet pozitív hatással, hanem az egész gazdaságot élénkítheti a befolyó addicionális áfa, szja, a különböző járulékok és a társasági adón keresztül.

A program jelentős árfelhajtó hatására nem számítunk, azonban ez függ a később megjelenő részletszabályoktól is.

Lendületet kaphat és könnyebben találhatnak vevőre azok az ingatlanok, amelyek a felújítási programban támogatáshoz jutnak, mivel az utóbbi években kifejezetten csökkent a kereslet a nem kellően energia hatékony ingatlanok iránt. A támogatásban érintett, 7 millió forintból korszerűen felújítható, 1990 előtt épült önálló házak keresettebbek lehetnek a következő időszakban. A program által indukált lakás-áremelkedés mértéke nehezen becsülhető, hiszen a részletszabályok ismerete nélkül nem tudható, hogy az ingatlan értékesíthető-e a hitel futamideje alatt. Ha igen, vagy esetleg a hitel előtörlesztésével az esetleges értékesítési tilalom megszűnne, akkor akár érezhető mértékű is lehet az áremelkedés.  

/A program összes részlete még nem nyilvános, azok csak a társadalmi egyeztetés után válnak publikussá./ 

A fenti cikk marketingközleménynek minősül, mellyel kapcsolatban ajánljuk olvasóink figyelmébe az itt elérhető jogi tájékoztatót.

img

Nagyító alatt a lakáspiac első negyedéve

Jelentősen emelkedett a lakáspiaci tranzakciók száma az idei első negyedévben, mely alapján 2024-ben összesen nagyjából 110-130 ezer adásvételre számítanak az MBH Bank elemzői. A jelenlegi trendek alapján a szakértők a hitelezés gyorsulására, és ezzel együtt a forgalom növekedésére számítanak –…