Az április 12-én megjelent februári adatok alapján az előző hónapban tapasztalt kiugrás az építőiparban nem maradt tartós, mivel az ágazat termelése 8,5%-kal kisebb volt a januárinál. Azonban pozitív képet fest a megkötött új szerződések volumene, ami februárban éves alapon 84,1%-kal tovább nőtt, és az ágazatba tartozó vállalkozások február végi szerződésállományának volumene is mindössze 7,6%-kal maradt el az előző év azonos időszaki adatától. Oldódni látszik az építőipar teljesítményére leginkább ható negatív tényezők némelyike, azaz a hitelkamatok csökkentek, az új otthonfelújítási program és lakáspiaci élénkülés nyomán a belső kereslet élénkül, azonban az uniós források hiánya és a héten bejelentett 675 milliárd forint beruházás-elhalasztás negatív tényező az ágazat kilátásai szempontjából.

Az építőipar meghatározó folyamatai:

  • A külső környezetet tekintve a decemberi 3,6%-os növekedés után 2024. januárban mindössze 0,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet az építőipari termelés volumene az Európai Unióban. Sem a tavalyi, sem az idei év nem lesz az építőipar éve az EU-ban.

  • Jelenleg a magas kamatszintek (ami már csökkenő pályán van) az uniós források hiánya, valamint az állami beruházások elhalasztása csökkenti az ágazat teljesítményét itthon, de rontja a kilátásokat tegnapi bejelentés, miszerint a kormány 675 milliárd forint beruházást elhalasztásáról döntött.

  • A megjelent februári adatból látszik, hogy az előző hónapban tapaszt kiugrás nem maradt tartós, mivel az építőipar termelése 8,5%-kal kisebb volt a januárinál (az előző hónapban tapasztalt megugrás oka lehetett, hogy a decemberi számlázások jelentős része eltolódott januárra).

Az építőipar összefoglaló adatai, előző év= 100%, KSH

  • A 8,5%-os visszaesés és a januári meglepően magas 10,1%-os emelkedés után látható, hogy ingadozó teljesítményt nyújt az ágazat és továbbra is negatív trend jellemzi.

  • 2024 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,8, az egyéb építményeké 4,4%-kal bővült. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,9, az egyéb építmények építésében 3,0%-kal csökkent a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése viszont 13,0%-kal nőtt.

  • A rendelési mutatók is tudtak növekedni: a megkötött új szerződések volumene februárban 84,1%-kal nagyobb volt, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 150,9%-kal volt magasabb (a kiemelkedő növekedést az alacsony bázis mellett a közútfejlesztésre kötött szerződések okozták). Az új rendelések januárban is nőttek, amiből látszik, hogy van kereslete az ágazatnak és mindez a kilátásokat javítja.

  • Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 7,6, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 8,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 6,6%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

  • Arra számítunk, hogy a termelési volumen érdemi növekedése csak az év második felében indulhat meg, ezzel a vállalkozások megrendelési is leginkább ekkortól indulhatnak növekedésnek.

  • A kormány bejelentette az új otthonfelújítási programot, 108 milliárd forintot szánnak rá a REPowerEU keretből. A program részben támogatás, részben hitel formájában lesz elérhető. Ennek keretében 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére vehető igénybe, felhasználható szigetelésre, nyílászárók cserére, használati melegvíz rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer korszerűsítésére. Legalább 30%-os energiamegtakarítást kell elérni, amihez 1 millió forint önrészt kell biztosítani a tulajdonosnak, a maradék 6 millió forint fog megoszlani egy vissza nem térítendő támogatás és egy kedvezményes hitel között a járásokban élők átlagjövedelmétől függően. Közel 20 ezer családi ház felújítása várható a kormány várakozása szerint a júniustól induló programtól. Ez is elősegítheti az építőipar kilábalását a jelenleg tartó negatív trendből. A végleges feltételek még nem ismertek, a társadalmi egyeztetések után várható a nyilvánosságra hozataluk.

Kilátások a teljes ágazatot nézve:

  • A kilátások továbbra sem jók, a leállt nagy állami projektek, illetve az uniós források csúszása okozta bizonytalanságot részben ellensúlyozza a hitelkamatok lassú csökkenése. A valódi nehézségekkel még csak most néznek szembe az építőipari vállalatok: cégnagyságtól függetlenül tovább romlott a vállalkozások jövedelmezősége Enyhülést az állami beruházások bővülése hozhatna, azonban a héten a kormány által bejelentett beruházások elhalasztása miatt erre nem számítunk idén.

  • Az otthonfelújítási program révén az építőipar lendületet kaphat, ami a jelenlegi negatív trendből való kilábaláshoz szükséges. Az épületek felújításának anyagigénye miatt a gyártók kapacitáskihasználtsága javulhat, ill. az építési vállalkozók megrendelésállománya és munkaerőigénye is növekedésnek indulhat. A program ezért nem csak az építőiparra lehet pozitív hatással, hanem az egész gazdaságot élénkítheti.

  • Az építőiparban fordulópont az uniós források felhasználásának megindulásától, illetve a hitelezési aktivitás felfutásától várható.

  • Ezért az idei év még nem lesz pozitív az ágazat számára, míg 2023 a csökkenés éve volt, addig 2024 a stagnálás éve lehet, az európai trendekkel összhangban.

Rövidtávú kilátások alágazatonként:

  • Infrastrukturális építés: A megrendelésállománya alacsony az állami beruházások leállítása miatt (konjunktúra alatt a megrendelések 50%-át az állam adta), és további beruházás elhalasztásra lehet számítani; a kérdés az, mikortól bővül újra a rendelésállomány. A mélyépítő cégek vannak nehéz helyzetben, mivel az állami fejlesztések lassulásával csökkenő megrendelésekkel néznek szembe.

  • Input anyagok és termékek: Az építőanyagok árainál 2024 első felében stagnálás várható, 2024 második felétől enyhe árnövekedés következhet be. Ott számottevőbb az áremelkedés mértéke, amely termékek előállításához az átlagosnál nagyobb energiafelhasználásra és import alapanyagokra van szükség; ez utóbbi körben az euró/forint árfolyamváltozása is befolyásoló tényező. A felújítási piac lehet az a szegmens, ami komoly forgalomnövekedést generálhat az építőanyagok számára, amit a frissen bejelentett otthonfelújítási program is támogathat. A program hatásásra és a felújítások anyagigénye miatt az építőipari gyártók kapacitáskihasználtsága javulásnak indulhat, ami az alágazatnak lendületet adhat az év második felében.

  • Lakó- és nem lakó épület építése: Az építési engedélyek számának jelentős visszaesése miatt a következő időszakban is gyenge számokra számíthatunk a lakásépítések terén. A lakáspiac állhat helyre a leghamarabb, de az építkezések átfutási ideje miatt idén még nem számíthatunk az átadott lakások számának megugrására. Az új otthonfelújítási program várhatóan pozitív hatást gyakorol az építőipar ezen alágazatára, különösen a KKV-k számára. Ami a nagyobb lakóprojekteket illeti, az elmúlt években elmaradt fejlesztések miatt az idei év második felében már élénkülést várunk. A vállalati fejlesztések közül kiemelkednek a csarnokok és a logisztikai központok építései (több nagyobb fejlesztés került a piacra az elmúlt években és még idén is várhatóak nagyobb átadások), valamint a nagy autógyártók és akkumulátorgyártók beruházásai. Az irodapiacon nem várhatóak újabb nagy fejlesztések; az elmúlt 2-3 évben folyamatosan növekedtek az üresedési ráták. A kereskedelmi-ingatlan szegmensben a plazastop és a kiskereskedelmi forgalom konszolidációja miatt nem számítunk áttörésre.

  • Mérnöki tevékenység: Teljesítménye erősen összefügg a kivitelező alágazatok teljesítményével, de a mérnöki alágazat korábban érzékeli az ágazatot érintő tendenciákat, mint a gyártó és kivitelező alágazatok.

Szabályozói változások

  • Március végén megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz.

Készítette: Horti Flóra


JOGI NYILATKOZAT

  1. Jelen kiadványt az MBH Bank Nyrt. (székhely: 1056 Budapest, Váci u.38.; cégjegyzékszám: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága, Cg. 01-10-040952; tev. eng. sz.: III/41.005-3/2001.; a Budapesti Értéktőzsde tagja; felügyeleti hatóság: Magyar Nemzeti Bank 1013 Budapest, Krisztina körút. 55. sz.; továbbiakban: a Bank) készítette.
  2. Jelen kiadvány a 2014/65/EU irányelv, és a Bizottság (EU) 2017/565 felhatalmazáson alapuló rendelete alkalmazásában marketingközleménynek minősül. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelen kiadvány nem minősül a Bizottság (EU) 2017/565 felhatalmazáson alapuló rendelete szerint a befektetéssel kapcsolatos kutatás követelményeinek megfelelő befektetési elemzésnek. A jelen dokumentumban közölt megállapítások nem objektív és nem független magyarázatot tartalmaznak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelen marketingközleménynek minősülő dokumentum nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését, közzétételét megelőző kereskedésre vonatkozó tilalom. A kiadványban foglalt adatok tájékoztató jellegűek, és a jelen tájékoztatás nem teljes körű.
  3. A jelen kiadványban szereplő információk nem minősülnek vételi vagy eladási ajánlatnak, sem befektetési tanácsadásnak, sem befektetésre, jegyzésre, szerződéskötésre vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésnek, felhívásnak, ajánlattételnek, továbbá nem minősül adótanácsadásnak. A tájékoztatás nem teljes körű, a kiadványban foglalt adatok tájékoztató jellegűek. A kiadvány nem minősül befektetési tanácsadásnak, abban az esetben sem, ha a dokumentum bármely része egyes pénzügyi eszköz vonatkozásában annak lehetséges árfolyam-, hozam-alakulásával kapcsolatos ismertetést tartalmaz. Jelen dokumentum nem veszi figyelembe az egyes befektetők egyedi igényeit, körülményeit és céljait, így személyre szóló ajánlás hiányában nem minősül befektetési tanácsadásnak.
    A Bank kizárja a felelősségét a kiadványban foglaltak esetleges befektetési döntésként való felhasználásáért, a konkrét egyedi befektetési döntésekért, az ebből eredő következményekért, így nem vállal felelősséget a befektető ezen kiadványban foglaltak alapján hozott döntései következtében, vagy őt azzal bármilyen egyéb összefüggésben érő esetleges károkért, veszteségekért.
  4. A kiadványban szereplő információk hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban az információk valódiságáról, pontosságáról, helytállóságáról és teljességéről a Bank biztosítékot nem kapott, ezért a dokumentumban leírtak teljességével és pontosságával kapcsolatban sem a dokumentum készítői, sem a Bank felelősséget nem vállalnak. A kiadványban megjelölt tartalmak és vélemények a kiadványt készítő szakembereknek, a kiadvány elkészítésének időpontjában fennálló piaci körülmények alapján kialakított, megítélését tükrözik, amelyek újabb információk, a piaci viszonyok, gazdasági körülmények változása esetén külön értesítés és figyelmeztetés nélkül megváltozhatnak. A Bank fenntartja a jogot, hogy a jövőben előzetes értesítés nélkül módosítsa a jelen dokumentumban foglalt megállapításokat.
  5. Az árfolyamok, hozamok, egyéb adatok múltbeli alakulásából nem lehetséges a jövőbeni árfolyamokra, hozamra, illetőleg teljesítményre vonatkozó egyértelmű és megbízható következtetéseket levonni. A befektetőknek önállóan (vagy független szakértő igénybevételével) kell felmérniük és megérteniük az egyes pénzügyi eszközök és befektetési szolgáltatások lényegét, valamint kockázatait. Javasoljuk, hogy a befektetők a befektetésre vonatkozó döntés meghozatala előtt az adott pénzügyi eszközre és a befektetési szolgáltatásra vonatkozó üzletszabályzatot, tájékoztatót, egyéb szerződéses feltételeket, hirdetményeket, kondíciós listát figyelmesen olvassák el, mert csak ezen dokumentumok és információk ismeretében dönthető el, hogy a befektetés összhangban áll-e a befektető kockázattűrő képességével és befektetési céljaival, továbbá körültekintően mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatait, a díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges veszteségeket, károkat! Javasoljuk továbbá, hogy tájékozódjon a termékkel, befektetéssel kapcsolatos adójogi és egyéb jogszabályokról, valamint a befektetésre vonatkozó döntésének meghozatalát megelőzően forduljon munkatársainkhoz, vagy keresse fel banki tanácsadóját!
    További tájékoztatás elérhető a Bank fiókjaiban, valamint az mbhbank.hu honlapon.
  6. A Bank jogosult a kiadványban szereplő eszközök vonatkozásában árjegyzési, egyéb befektetési szolgáltatási tevékenységet vagy kiegészítő szolgáltatást nyújtani.
    A Bank továbbra is jogosult jóhiszeműen és a piacképzés szokásos módja szerint a jelen dokumentumban szereplő pénzügyi eszközök vonatkozásában kereskedésre, ügyletkötésekre vagy kereskedésre árjegyzőként az árjegyzés szokásos menete szerint, valamint egyéb befektetési tevékenységet vagy kiegészítő szolgáltatást, illetve egyéb pénzügyi vagy kiegészítő pénzügyi szolgáltatást nyújtani a kibocsátónak és egyéb személyeknek.
  7. A Bank rendelkezik a befektetési szolgáltatási tevékenységekkel kapcsolatosan potenciálisan felmerülő összeférhetetlenségi helyzetek leírására, illetve az ilyen helyzetek kezelésére vonatkozó Összeférhetetlenségi Politikával, illetve a bank-és értékpapírtitoknak minősülő adatok kezelésére és átadására vonatkozó belső szabályzattal.
  8. Jelen kiadvány a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény szerinti védelem alatt áll, ezért kizárólag a Bank előzetes írásbeli engedélyével lehet azt többszörözni, terjeszteni, egyéb módon nyilvánosságra hozni, valamint felhasználni. A Bank valamennyi szerzői jogon alapuló jogát fenntartja.
  9. Ezt az üzenetet azért kapta, mert korábban feliratkozott hírlevelünkre vagy hozzájárult ahhoz, hogy Önt a Bank marketingcélú üzenetekkel megkeresse. Amennyiben a továbbiakban nem kíván tájékoztatást kapni az MBH Banktól, megadott hozzájárulását bármikor ingyenesen visszavonhatja. A vonatkozó adatkezelésekről, illetve az Önt megillető jogokról, azok gyakorlásának módjáról, valamint a jogorvoslati lehetőségekről további tájékoztatást az mbhbank.hu honlapon található adatvédelmi irányelvekben, illetve az Adatkezelési Tájékoztatóban, valamint a 06 80 333 660-as zöld számon kaphat. Amennyiben nem kíván a továbbiakban híreket, üzleti ajánlatokat kapni, hozzájárulását bármikor ingyenesen visszavonhatja a telebankar@mbhbank.hu e-mail címen, illetőleg a 06 80 333 660-as zöld számon. Hozzájárulását visszavonhatja postai úton is az MBH Bank Nyrt., 1134 Budapest, Kassák Lajos u. 16-18. címére küldött nyilatkozatával, amelyen kérjük, hogy jól olvashatóan tüntesse föl nevét, lakcímét és azt, hogy a közvetlen üzletszerzési célú (direkt marketing) megkeresések tiltását kéri.
    Az adatkezelésre vonatkozó tájékoztatás és az adatkezelési irányelvek elérhető a bankfiókokban és az mbhbank.hu honlapon.
  10. A jelen kiadvány a kiadása időpontjában érvényes.
    A kiadvány elkészítésének időpontja: 2024. 04. 12. 10:00

img

Nagyító alatt a lakáspiac első negyedéve

Jelentősen emelkedett a lakáspiaci tranzakciók száma az idei első negyedévben, mely alapján 2024-ben összesen nagyjából 110-130 ezer adásvételre számítanak az MBH Bank elemzői. A jelenlegi trendek alapján a szakértők a hitelezés gyorsulására, és ezzel együtt a forgalom növekedésére számítanak –…