Az év vége és az év eleje egyaránt jó alkalom arra, hogy áttekintsük pénzügyi szokásainkat, döntéseinket: mennyire vannak összhangban kijelölt céljainkkal, milyenek költési szokásaink, előnyösen alakulnak-e megtakarításaink, befektetéseink. Ha úgy találjuk, pénzügyi egészségünk szolgálhatna jobban is, pár apróbb trükkel és némi odafigyeléssel képesek lehetünk új irányt adni személyes gazdálkodásunknak. Cikksorozatunk újabb részében ehhez adunk pár ötletet.

Mit jelent a pénzügyi egészség?

A pénzügyi egészség az egyén vagy háztartás pénzügyi helyzetének leírására használt kifejezés, melynek értékeléséhez figyelembe vesszük a jövedelem szintjét és annak stabiliátást, a megtakarítások összegét, a vészhelyzeti megtakarítások és a hosszabb távú, például nyugdíjcélú megtakarítások összegét, valamint a kiadások szerkezetét. Utóbbival kapcsolatban a fő kérdés az, a bevételünk mekkora részét költjük rendszeresen alapvető és nem alapvető kiadásokra.

Az erős pénzügyi egészség jellemzői közé tartozik, hogy rendelkezünk rendszeres bevételekkel, kiadásaink nem ingadoznak túl nagy mértékben, vannak befektetéseink, és azokon értelmezhető mértékű megtérülés keletkezik, készpénzegyenlegünk pedig stabil, vagy még inkább: növekszik. Ahhoz, hogy a pénzügyi egészségünket tovább javíthassuk, fel kell mérnünk jelenlegi nettó vagyonunk nagyságát, illetve szintén kulcskérdés – ahogy egy korábbi cikkünkben már említettük –, hogy rendszeresen készítsünk háztartási költségvetést. Mindezek mellett szükségünk van vészhelyzeteket áthidaló megtakarításokra, és természetesen az adósságaink szintjét is kordában kell tartanunk.

Tippek a pénzügyi egészségünk javításához

Ha egészséges és hatékony személyes pénzügyekről beszélünk, ki kell emelnünk, hogy ezekkel kapcsolatban a személyes preferenciák és döntések kiemelt hangsúlyt kapnak. Nem mindenkinek van például ugyanott az a megtakarítási szint, ami már a biztonság érzetét nyújtja, ami szükséges ahhoz, hogy nyugodtan tudjon aludni. Szerencsére azonban vannak általános alapelvek, amelyek segíthetnek ebben, így általuk megőrizhetjük és javíthatjuk is a pénzügyi egészségünket: 

1. Tartsuk folyamatosan karban ingó és ingatlan vagyonunkat, de ne csak a tárgyakra figyeljünk: egészségünk megóvása legalább ilyen fontos, még ha elsőre nem is tűnik pénzügyi kérdésnek. Ha odafigyelünk a fizikai és mentális egészségünkre, akkor elkerülhetjük a későbbiekben felmerülő egészségügyi problémákat és az általuk generált kiadásokat. Az egészséges táplálkozás például biztosítja a számunkra szükséges tápanyagokat, míg a rendszeres testmozgás támogatja jó fizikai és mentális egészségünk kialakulását, hozzájárulva ez által a hosszabb és aktívabb életmódhoz.

Az egészséges életvitelünknek köszönhetően elkerülhetjük az olyan betegségek kialakulását, mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség, amelyek miatt költséges gyógyszereket kellene szednünk, vagy súlyosabb esetekben kezelésekre kellene járnunk, ami akár jövedelem kiesést is jelenthet. Ezért is fontos, hogy már idejekorán odafigyeljünk a fizikai és mentális egészségünkre.

Hasonlóképpen olcsóbb a házunkon egy kisebb beázásra egyből költeni és befoltozni a tető egy kis részét, mint évekkel később az egészet hússzor akkora költséggel lecserélni az elkorhadt gerendák miatt. A saját egészségünk megóvása és vagyontárgyaink karbantartása emiatt elsődleges fontosságú a pénzügyi életünk stabilitásának és egészségének fenntartásához.

2. Automatizáljuk a havi rendszeres számlák befizetéseit csoportos beszedésekkel, így azok sosem lesznek elfelejtve, s ennek köszönhetően nem fogja késedelmi kamat terhelni a számlánkat, és még időt is spórolhatunk magunkat, amit hasznosabb dolgokra fordíthatunk. Az automatizálás beállítása során lehetőségünk adódik a rendszeres utalások és előfizetések felülvizsgálatára is, így ha valami fölösleges vagy már nem aktuális, egyszerűen mondjuk le.

3. Tegyünk ugyanígy a megtakarításainkkal is: a hozzájuk tartozó utalásainkat állítsuk be automatikusra. Az is előnyös, ha ettől függetlenül kialakítunk egy olyan rutint, hogy havonta egyszer ránézünk a megtakarításaink alakulására.

4. Sajátítsuk el, és használjuk bátran az 50/30/20-as szabályt – amelyről már korábban szó esett a cikksorozatunkban. A szabály lényege, hogy a költségvetésünkben összeírt összes nettó bevételt három kiadási kategóriára kell felosztani: 50%-ot az alapvető szükségletekre, 30%-ot a nem alapvető szükségletekre és 20%-ot a megtakarításokra. Ez utóbbi 20%-os hányad segít a káros adósságaink csökkentésében és az ebből következő esetleges adósságcsapda elkerülésében is, további stabilitást hozva az életünkbe.

5. Igyekezzünk minél alacsonyabban tartani azoknak az eszközöknek és szolgáltatásoknak az árát, amelyek a pénzügyeink és a mindennapi életünk működéséhez nélkülözhetetlenek, még ha kis összegekről van is szó. Különösen igaz ez olyan esetekben, amikor reális esélyünk van jobb alternatívát találni rájuk.

6. Kössünk biztosítást a legértékesebb vagyontárgyainkra, saját magunkra és családtagjainkra, mivel ezek egy esetleges nem várt vészhelyzet során erősítik válságállóságunkat, és így könnyebben birkózunk meg a váratlan felmerülő kiadásokkal.

7. Próbáljuk meg ésszerű keretek közt tartani a lakhatásra fordított kiadásainkat, legyen szó a bérleti díjról vagy éppen a jelzáloghitelünkről. Itt érdemes szem előtt tartanunk, hogy a háztartási bevételeinknek maximum a 30%-át fordítsuk erre, az átlagjövedelem alattiak pedig a bevételük legfeljebb a 40%-át.

8. Végezetül a félretett megtakarításainkat ne hozam nélkül parkoltassuk, hanem fektessük be, akár kockázatmentes betétbe vagy állampapírba. Esetleg, ha hosszabb távú megatakarításban gondolkozunk, akkor a magasabb hozam reményében némileg kockázatosabb befektetési portfóliót is válaszhatunk magunknak. Ezek segítségével egy  újabb jövedelemforráshoz juthatunk, illetve javítani tudjuk és stabilabbá tehetjük a pénzügyi egészségünket is.

A fentiek alapján jól látható, hogy a pénzügyi egészségünk megerősítése nem igényel különösebben nagy erőfeszítéseket a részünkről, elég néhány egyszerű fogást bevezetnünk a mindennapi szokásaink, rutinjaink közé. Mindezeken kívül, talán a legfontosabb az, hogy mindig törekedjünk tudatosságra, tervezésre és előrelátásra a pénzügyeink terén.

Személyes pénzügyekről szóló cikksorozatunk korábbi részeit itt olvashatjátok:

5 tipp a rendezett személyes pénzügyi életünkhöz

Újabb 5 tipp a rendezett személyes pénzügyi életünkhöz

6 gyakori hiba, amit elkövethetünk a pénzügyeinkben

img

Hogyan tudjuk javítani a pénzügyi egészségünket?

Az év vége és az év eleje egyaránt jó alkalom arra, hogy áttekintsük pénzügyi szokásainkat, döntéseinket: mennyire vannak összhangban kijelölt céljainkkal, milyenek költési szokásaink, előnyösen alakulnak-e megtakarításaink, befektetéseink. Ha úgy találjuk, pénzügyi egészségünk szolgálhatna jobban is, pár apróbb trükkel és…

img

Több élelmiszer is olcsóbb lett karácsony előtt

MBH Bank: a jövő évi élelmiszer-inflációs kilátások is kedvezőnek tűnnek Jelentős mértékben, az októberi 10,4 százalék után 2023 novemberében 7,1 százalékra mérséklődött Magyarországon az élelmiszerek drágulásának éves üteme, és egyelőre a jövő évi kilátások is kedvezően alakulnak – állapították meg…