A 20% fölötti infláció tükrében lassan már a metrón, illetve az utcán is az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírokról beszélnek. A befektetések világa azonban ennél szélesebb: a 2027/B és 2029/B jelű magyar állampapírok látszólag nem különlegesek. Ezen sorozatok kamatát azonban nem az infláció, hanem a hazai kereskedelmi bankok közötti piacon, azaz a bankközi piacon kialakult 3 hónapos kamat, a 3 havi BUBOR-ráta adja meg.

(Az írás a Forbes magazin 2022. novemberi számában jelent meg először.)

A gyakorlatban a kötvények következő időszaki kamatát a negyedéves kamatfordulót megelőző harmadik munkanapon kialakult 3 havi BUBOR-ráta adja meg. Természetesen időarányosan, hiszen három hónappal később már az akkori BUBOR-ráta lesz érvényes az azt követő három hónapos periódusra.

Október közepén a 3 havi BUBOR-ráta 13,5% felett járt, azaz meghaladta az MNB 13%-os alapkamatát. A hazai inflációs kilátások és az MNB szeptemberben jelzett likviditás-kiszorítási lépései az elmúlt években látott értékekhez képest jóval magasabban tarthatják a 3 havi BUBOR-t a következő hónapokban, amely a 2027/B és 2029/B kötvények esetében is magasabb kifizetett kamatot jelentene.

A Magyar Bankholding Stratégiai Elemzés Központjának legfrissebb várakozása[1] szerint 2022-ben 14%, míg 2023-ban 13,6% lesz az éves átlagos infláció. Az inflációs ráta 2024. elején térhet vissza a 4% alá. Ezzel párhuzamosan 2023. végén már 9%-os MNB alapkamatot prognosztizálunk.

E két kötvény birtoklása szempontjából kockázatot jelent, ha az infláció 2024. elejéhez képest hamarabb tér vissza az MNB toleranciasávjába, mert az a korábbi évek tapasztalata alapján alacsonyabb BUBOR-rátát és így a 2027/B és 2029/B kötvények alacsonyabb kamatát eredményezné. Egy csökkenő kamatkörnyezetben az inflációkövető kötvények az elnyújtott kamatfizetésük miatt már magasabb kamatot fizethetnek, mint a BUBOR-rátát követő kötvények. A 2027/B és 2029/B állampapírok vonzerejét a jelenlegi, átmenetileg magas kamatkörnyezet adja, ezért diverzifikációs szempontból olyan értékpapírokkal együtt tud hatékony lenni, amelyek csökkenő kamatkörnyezetben felértékelődést biztosítanak. Illetve, mivel ezek nem lakossági állampapírok, a kamatadó tekintetében érdemes adószakértővel konzultálni, illetve egyéb befektetési stratégiákkal (pl. TBSZ) kombinálni.

(Copyright © Mediarey Hungary Services Zrt. Az újraközlést engedélyezte: A Forbes magazin. A fotó forrása: Magyar Bankholding)


[1] Az MBH Stratégiai Elemzés Központ aktuális Makrogazdasági Kitekintője ezen a címen érhető el: https://www.mkb.hu/sw/static/file/Negyedeves_Makrogazdasagi_Kitekinto_2022oktober.pdf

img

„Ne ringassuk magunkat a biztonság hamis illúziójába!” – Interjú Báthori Krisztiánnal

Az adathalászat, vagyis az ügyfelek megtévesztésére épülő online csalás mára globálisan a drogkereskedelemmel összemérhető bűnelkövetési formává vált. „A kiberbűnözésnek szó szerint bárki áldozatává válhat, ezért különösen fontos, hogy banki dolgozóként edukáljuk a környezetünket, és próbáljunk jó példát mutatni a tudatos…