Napjainkban az egyik legfontosabb amerikai tőzsdei index a Standard and Poor’s 500, vagy röviden az S&P500, amely az Egyesült Államok tőzsdéin jegyzett ötszáz nagyvállalat részvényárfolyamainak súlyozott átlagát követi. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy az „all time high” szinteket ostromló S&P500-index olcsónak vagy túlárazottnak tekinthető a P/E mutató alapján.

Az S&P500 az utóbbi időben folyamatosan új csúcsokat döntöget, így a befektetők szempontjából jogosan vetődik fel a kérdés: nem túlárazott-e már az amerikai piac? Nem rossz döntés-e most beszállni? A válasz természetesen nem látható előre, de az elemzői eszköztár egyes módszerei segíthetnek a helyzet megítélésében.

A P/E (Price-to-Earnings) az egyik leggyakrabban használt mutató a részvények értékelésében, és segíthet meghatározni, hogy egy adott részvény relatív olcsónak vagy drágának számít a piacon.  A mutató adott részvény piaci árfolyama és az egy részvényre jutó nyeresége (Earnings per Share, EPS) hányadosaként számolható. Az alacsonyabb P/E ráta általánosságban azt jelzi, hogy az adott részvény olcsónak tekinthető, míg a magasabb P/E utalhat arra, hogy túlárazott. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy az, hogy mi számít alacsonynak vagy épp magasnak, iparáganként, régiónként, de még időben is eltérhet

Az S&P500 esetében az index árfolyamát kell az S&P500 egy részvényre jutó nyereségével osztani, hogy megkapjuk a P/E-jét.

Az elemzők gyakran használják az előremutató P/E rátát is, amely a jövőben várt (jövőre, két év múlva stb.) részvényenkénti nyereséggel osztja a jelenlegi részvényárat. Fontos azonban kiemelni, hogy az előremutató P/E becsült adatokkal dolgozik, ahol a hibahatár akár szignifikáns is lehet.

De térjünk rá arra a témára, amely sok más mellett, kiemelt figyelmet kap napjainkban (is). Jelenleg az S&P500 P/E rátája 28 körül forog, amit úgy is interpretálhatunk, hogy elméletileg 28 év alatt a nyereség kitermeli az index jelenlegi árfolyamát (feltéve, hogy a nyereség azonos marad).

Historikus adatok alapján az S&P500 átlagos P/E-je a 18-22-es sávban mozog. A legmagasabb P/E ráta az S&P500 történelmében 122,41 volt 2009 májusán a nagy pénzügyi válságot követően, míg a legalacsonyabb érték 5,31 volt 1917 decemberében. Ezek azonban kiugró események, hiszen 2009 év elejére igaz, hogy az S&P500 index árfolyama több mint 50%-ot esett, a benne foglalt vállalatok nettó eredménye szinte eltűnt, köszönhetően annak, hogy számos veszteséget kellett elkönyvelniük (pl.: goodwill-ek, immateriális eszközök leírása, megnövekedett pénzügyi kiadások stb.).

Tehát, a múltbeli adatok alapján az index ma inkább drágább, de nem extrém mértékben.

Az S&P500 előremutató (2025. 12. 31-re vonatkozó eredményvárakozások alapján) P/E rátája jelenleg 20,5 körül forog, amely alapján azonban nem mondható túlárazottnak az index. De ahogy fent is említettük, a jövő év végére valószínűsített eredmény az előttünk álló időszakban mind pozitív, mind negatív értékben is eltérhet majd.

Fontos azonban kitérni a gazdasági helyzetre is, ugyanis az amerikai jegybank irányadó kamatlába, illetve az inflációs helyzet jelentős hatással lehet a vállalatok eredményeire. Általánosságban elmondható, hogy a magas alapkamatok negatív hatással vannak a vállalatok eredményeire, ami az árfolyamok csökkenéséhez vezethet, ilyenkor a P/E ráta is alacsonyabb lehet. Fordított esetben, amikor az alapkamatok alacsony szinteken vannak, akkor az serkentheti a gazdasági növekedést, ami a vállalatok eredményeire pozitív hatással lehet. A jó eredmények magasabb árfolyamokhoz és nagyobb osztalék fizetésekhez vezethetnek, melyek növelik a befektetések hozamait. 1980 óta megfigyelhető, hogy az S&P500 P/E átalagos növekedése a 10 éves kincstárjegy hozamával inverz kapcsolatban állt. Ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb alapkamatok magasabb P/E mutatókat eredményeztek, és fordítva.

Összességében megállapítható, hogy a jelenlegi értékeltségi szinteken az S&P500 a P/E mutatók alapján nem mondható extrém árazottságúnak (bár az index tagjai között vannak olyanok, amelyek igen). A P/E mutató hasznos lehet egy részvény vagy index értékelésénél, azonban szükséges hangsúlyoznunk: önmagában egyetlen elemzési módszer sem adhat tökéletesen megbízható eredményt – az előrejelzés pontosságát csak több elemzői eszköz együttes használatával lehet növelni.

A fenti cikk marketingközleménynek minősül, mellyel kapcsolatban ajánljuk olvasóink figyelmébe az itt elérhető jogi tájékoztatót.

img

Túlárazott az amerikai piac?

Napjainkban az egyik legfontosabb amerikai tőzsdei index a Standard and Poor's 500, vagy röviden az S&P500, amely az Egyesült Államok tőzsdéin jegyzett ötszáz nagyvállalat részvényárfolyamainak súlyozott átlagát követi. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy az „all time high” szinteket ostromló S&P500-index olcsónak vagy…