Nőtt a magyar ipari termelés februárban, de még korai lenne a trendfordulót kijelenteni. A járműgyártás növekedést mutatott, viszont a villamos berendezések gyártása (benne az akkumulátorgyártással, valamint az elektronikai termékek gyártása) visszaesett a termelés volumenét tekintve. A magyar ipar az exportkitettsége miatt függ a nemzetközi környezettől (leginkább Németországtól), így amíg az európai konjunktúra nem mutat növekedést, addig itthon sem várhatunk számottevő javulást az iparágtól.

Az ipar meghatározó folyamatai

  • 3,5%-kal nőtt az ipari termelés volumene februárban az előző hónaphoz képest, amely tizenhárom csökkenő hónap után az első pozitív jelzés.

  • 2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított érték már csak 1,4%-os bővülést jelent éves szinten.

Az ipari termelés (előző év azonos időszaka = 100%, KSH)

  • Ahhoz, hogy a magyar ipari folyamatait megértsük érdemes a nemzetközi trendeket megvizsgálni:
    • Nemzetközi szinten az utóbbi évek trendje azt mutatta, hogy míg a szolgáltató ágazatok jól teljesítettek, addig a feldolgozóipar nem húzott jól. Ez Európában, az USA-ban és Kínában is megfigyelhető volt.
    • A német ipari termelés is mutat már pozitív jeleket: a januári 1,3%-os havi alapú növekedést februárban már 0,2%-os növekedés követte, ill. a friss német üzleti hangulati index jelzései óvatos optimizmusról adtak hangot.
    • A magyar növekedés függ a némettől, a visszaesésük az ellátási láncokon keresztül hat ránk. Korábban a két ország ipari teljesítménye külön mozgott, de a mostani adatok lapján az látszik, hogy együtt mozognak mivel, a kivitel 25%-a Németországba irányul.

  • Az értékesítéssel és a keresettel van a probléma, nem a termeléssel:
    • Az ipari export volumene 1,4%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 34%-át képviselő járműgyártás kivitele 2,3%-kal nőtt, a 14%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 8,8%-kal visszaesett.
    • Az ipar belföldi értékesítése 2,6%-kal mérséklődött, a feldolgozóiparé 0,9%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

  • Termelés kezd magához térni:
    • A feldolgozóipari termelés több, mint negyedét (28%-át) kitevő járműgyártás volumene 1,6%-kal bővült éves szinten: ezt a közúti gépjármű gyártásának 2,3%-os növekedése húzta és a közúti járműalkatrészek gyártásának 0,1%os növekedési üteme lassította.
    • A magas (11%) feldolgozóipari súlyt képviselő villamos berendezések gyártása 0,8%-kal elmaradt 2023-as adatoktól, habár az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 6,0%-kal bővült. Ezt viszont a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártását mutató alágazat 19,9%-os zuhanása ellensúlyozta.

Az ipari termelés volumenindexei a kiemelt alágazatokban (2021. év havi átlaga = 100,0%; KSH)

  • A feldolgozóipari termelés 9%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,5%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 14,3, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 10,7%-kal csökkent.
  • A feldolgozóiparból 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 10,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővülésének köszönhetően.
  • Az előző havi visszaeséssel szemben a gyógyszergyártás kibocsátása februárban 6,5%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.
  • A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,4, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 2,7%-kal nagyobb lett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
  • Folytatódott a visszaesés a gép, gépi berendezés gyártásában: februárban 7,5%-kal csökkent a volumen, mindkét értékesítési irányban kisebbek voltak az eladások.
  • Pozitívum, hogy az új rendelések volumene 24%-kal magasabb volt tavalyinál, amit főként az exportrendelések 28%-os emelkedése húzott fel, mivel a belföldi rendelések csak 1%-kal haladták meg a tavaly februárit. De mindemellett az összes rendelésállomány február végén 19,6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól teháta gyenge kereslet továbbra is fennáll.

A kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes rendelésállománya
(előző év azonos időszaka = 100,0%, KSH)

  • 2024. februárban az ipari termelői árak átlagosan 4,3%-kal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 5,8, az exportértékesítéséi 3,5%-kal csökkentek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7, az exportértékesítési árak 0,3%-kal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 0,5%-kal emelkedtek.

Rövidtávú kilátások az teljes ágazatra és a kiemelt alágazatokra:

  • Kilátások a teljes ágazatot nézve:
    • Amíg a nemzetközi konjunktúra nem javul (apró jelei már látszódnak a helyreállásnak), addig nem várhatunk érdemi élénkülést a szektortól.
    • A februári adatokból látszódik, hogy az ipari termelés csökkenő tendenciája ugyanúgy fennáll, de lehetséges, hogy ez a következő hónapokban stagnálásra fog átállni, majd egy erősebb második félévvel pozitívan zárja az évet. A hazai termelést a belső kereslet élénkülése és a mára már normalizálódó kamatok növelhetik.
    • A külső kereslet mellett belföldi értékesítések visszaesése is okozza az ipar gyengélkedését. A kormány várakozásai szerint az idei évi gazdasági növekedés motorja a belső kereslet visszaépülése kellene, hogy legyen. Mindezt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal, a Széchenyi Kártya Programmal, valamint az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programmal segíti, és emellett az otthonfelújítási program (gép gyártásra, és fém termékek gyártását segítheti) is érdemben támogathatja az ágazatot.
    • Ha az ipar stagnál vagy növekedik a következő hónapban márciusban, akkor pozitívan járulhat hozzá az az első negyedéves GDP-növekedéshez.

  • Járműgyártás: A szektor motorját a folyamatosan érkező nagyberuházások hajtják, a keresleti oldalon ugyanakkor kihívásokkal néz szembe az autópiac. Mivela hazai járműipar exportorientált, tehát nagyban meghatározza a külpiacok alakulása,afriss német üzleti hangulati index jelzései alapján óvatos optimizmus jelent meg az autóipari ágazatban. A februári adatokból az látszódik, hogy a járműgyártás itthon visszatérhetett arra a szintre, ami ebben az alacsony külkeresleti helyzetben indokolt lehet (csökkentek az elektromos autó eladások). 

  • Villamos berendezés gyártása: Magyarország GDP-arányos exportja az akkumulátorok és akkumulátor-alkatrészek terén már ma is meghaladja az 5%-ot, amellyel listavezető az uniós országok között. Az akkumulátorgyártás csökkenő trendjét a kereslet csökkenése okozhatja, egyik ilyen tényező, hogy Németországban az elektromosautó-eladások csökkentek, és ez hatással van hazai gyártásra, de valószínűsíthetjük, hogy ez egy átmeneti probléma lesz. A termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítéseka kibocsátás fellendülését hozhatják már a második félévtől (az Iváncsán lévő SK Hungary az első félév során fordulhat termelőre), de nagyobb szinten a jövő év elejétől (kecskeméti Mercedes-bővítés, debreceni CATL és BMW, a szegedi BYD). Az akkumulátorgyártó kapacitások kiépülésével a járműipar a magyar gazdaság egyik legfontosabb területe lehet.

  • Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása: Általánosan kedvezőtlenül hat az alágazatra a hazai kibocsátásra és a gyenge európai konjunktúra is.

Szabályozói változások

  • Megjelent Magyarország 2024–2030 közötti időszakra vonatkozó iparstratégiája

Készítette: Horti Flóra


JOGI NYILATKOZAT

  1. Jelen kiadványt az MBH Bank Nyrt. (székhely: 1056 Budapest, Váci u.38.; cégjegyzékszám: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága, Cg. 01-10-040952; tev. eng. sz.: III/41.005-3/2001.; a Budapesti Értéktőzsde tagja; felügyeleti hatóság: Magyar Nemzeti Bank 1013 Budapest, Krisztina körút. 55. sz.; továbbiakban: a Bank) készítette.
  2. Jelen kiadvány a 2014/65/EU irányelv, és a Bizottság (EU) 2017/565 felhatalmazáson alapuló rendelete alkalmazásában marketingközleménynek minősül. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelen kiadvány nem minősül a Bizottság (EU) 2017/565 felhatalmazáson alapuló rendelete szerint a befektetéssel kapcsolatos kutatás követelményeinek megfelelő befektetési elemzésnek. A jelen dokumentumban közölt megállapítások nem objektív és nem független magyarázatot tartalmaznak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelen marketingközleménynek minősülő dokumentum nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését, közzétételét megelőző kereskedésre vonatkozó tilalom. A kiadványban foglalt adatok tájékoztató jellegűek, és a jelen tájékoztatás nem teljes körű.
  3. A jelen kiadványban szereplő információk nem minősülnek vételi vagy eladási ajánlatnak, sem befektetési tanácsadásnak, sem befektetésre, jegyzésre, szerződéskötésre vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésnek, felhívásnak, ajánlattételnek, továbbá nem minősül adótanácsadásnak. A tájékoztatás nem teljes körű, a kiadványban foglalt adatok tájékoztató jellegűek. A kiadvány nem minősül befektetési tanácsadásnak, abban az esetben sem, ha a dokumentum bármely része egyes pénzügyi eszköz vonatkozásában annak lehetséges árfolyam-, hozam-alakulásával kapcsolatos ismertetést tartalmaz. Jelen dokumentum nem veszi figyelembe az egyes befektetők egyedi igényeit, körülményeit és céljait, így személyre szóló ajánlás hiányában nem minősül befektetési tanácsadásnak.
    A Bank kizárja a felelősségét a kiadványban foglaltak esetleges befektetési döntésként való felhasználásáért, a konkrét egyedi befektetési döntésekért, az ebből eredő következményekért, így nem vállal felelősséget a befektető ezen kiadványban foglaltak alapján hozott döntései következtében, vagy őt azzal bármilyen egyéb összefüggésben érő esetleges károkért, veszteségekért.
  4. A kiadványban szereplő információk hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban az információk valódiságáról, pontosságáról, helytállóságáról és teljességéről a Bank biztosítékot nem kapott, ezért a dokumentumban leírtak teljességével és pontosságával kapcsolatban sem a dokumentum készítői, sem a Bank felelősséget nem vállalnak. A kiadványban megjelölt tartalmak és vélemények a kiadványt készítő szakembereknek, a kiadvány elkészítésének időpontjában fennálló piaci körülmények alapján kialakított, megítélését tükrözik, amelyek újabb információk, a piaci viszonyok, gazdasági körülmények változása esetén külön értesítés és figyelmeztetés nélkül megváltozhatnak. A Bank fenntartja a jogot, hogy a jövőben előzetes értesítés nélkül módosítsa a jelen dokumentumban foglalt megállapításokat.
  5. Az árfolyamok, hozamok, egyéb adatok múltbeli alakulásából nem lehetséges a jövőbeni árfolyamokra, hozamra, illetőleg teljesítményre vonatkozó egyértelmű és megbízható következtetéseket levonni. A befektetőknek önállóan (vagy független szakértő igénybevételével) kell felmérniük és megérteniük az egyes pénzügyi eszközök és befektetési szolgáltatások lényegét, valamint kockázatait. Javasoljuk, hogy a befektetők a befektetésre vonatkozó döntés meghozatala előtt az adott pénzügyi eszközre és a befektetési szolgáltatásra vonatkozó üzletszabályzatot, tájékoztatót, egyéb szerződéses feltételeket, hirdetményeket, kondíciós listát figyelmesen olvassák el, mert csak ezen dokumentumok és információk ismeretében dönthető el, hogy a befektetés összhangban áll-e a befektető kockázattűrő képességével és befektetési céljaival, továbbá körültekintően mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatait, a díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges veszteségeket, károkat! Javasoljuk továbbá, hogy tájékozódjon a termékkel, befektetéssel kapcsolatos adójogi és egyéb jogszabályokról, valamint a befektetésre vonatkozó döntésének meghozatalát megelőzően forduljon munkatársainkhoz, vagy keresse fel banki tanácsadóját!
    További tájékoztatás elérhető a Bank fiókjaiban, valamint az mbhbank.hu honlapon.
  6. A Bank jogosult a kiadványban szereplő eszközök vonatkozásában árjegyzési, egyéb befektetési szolgáltatási tevékenységet vagy kiegészítő szolgáltatást nyújtani.
    A Bank továbbra is jogosult jóhiszeműen és a piacképzés szokásos módja szerint a jelen dokumentumban szereplő pénzügyi eszközök vonatkozásában kereskedésre, ügyletkötésekre vagy kereskedésre árjegyzőként az árjegyzés szokásos menete szerint, valamint egyéb befektetési tevékenységet vagy kiegészítő szolgáltatást, illetve egyéb pénzügyi vagy kiegészítő pénzügyi szolgáltatást nyújtani a kibocsátónak és egyéb személyeknek.
  7. A Bank rendelkezik a befektetési szolgáltatási tevékenységekkel kapcsolatosan potenciálisan felmerülő összeférhetetlenségi helyzetek leírására, illetve az ilyen helyzetek kezelésére vonatkozó Összeférhetetlenségi Politikával, illetve a bank-és értékpapírtitoknak minősülő adatok kezelésére és átadására vonatkozó belső szabályzattal.
  8. Jelen kiadvány a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény szerinti védelem alatt áll, ezért kizárólag a Bank előzetes írásbeli engedélyével lehet azt többszörözni, terjeszteni, egyéb módon nyilvánosságra hozni, valamint felhasználni. A Bank valamennyi szerzői jogon alapuló jogát fenntartja.
  9. Ezt az üzenetet azért kapta, mert korábban feliratkozott hírlevelünkre vagy hozzájárult ahhoz, hogy Önt a Bank marketingcélú üzenetekkel megkeresse. Amennyiben a továbbiakban nem kíván tájékoztatást kapni az MBH Banktól, megadott hozzájárulását bármikor ingyenesen visszavonhatja. A vonatkozó adatkezelésekről, illetve az Önt megillető jogokról, azok gyakorlásának módjáról, valamint a jogorvoslati lehetőségekről további tájékoztatást az mbhbank.hu honlapon található adatvédelmi irányelvekben, illetve az Adatkezelési Tájékoztatóban, valamint a 06 80 333 660-as zöld számon kaphat. Amennyiben nem kíván a továbbiakban híreket, üzleti ajánlatokat kapni, hozzájárulását bármikor ingyenesen visszavonhatja a telebankar@mbhbank.hu e-mail címen, illetőleg a 06 80 333 660-as zöld számon. Hozzájárulását visszavonhatja postai úton is az MBH Bank Nyrt., 1134 Budapest, Kassák Lajos u. 16-18. címére küldött nyilatkozatával, amelyen kérjük, hogy jól olvashatóan tüntesse föl nevét, lakcímét és azt, hogy a közvetlen üzletszerzési célú (direkt marketing) megkeresések tiltását kéri.
    Az adatkezelésre vonatkozó tájékoztatás és az adatkezelési irányelvek elérhető a bankfiókokban és az mbhbank.hu honlapon.
  10. A jelen kiadvány a kiadása időpontjában érvényes.
    A kiadvány elkészítésének időpontja: 2024. 04. 16. 08:00